równanie trygonometryczne
xyz: Rozwiąż równanie.
2cos(|x/3|)= −1
Wychodzą mi całkiem inne wyniki niż powinny, pomoże ktoś?
20 maj 02:12
Pepsi2092: Jak możesz to podaj odp bo mi wychodzą też cuda

x=2π+6kπ lub x=4π+6kπ
20 maj 02:21
kylo1303: | | x | | 1 | |
Trzeba rozwiazac cos| |
| |=− |
|
|
| | 3 | | 2 | |
| | x | | 2 | | x | | 2 | | 4 | |
| |
| |= |
| π+2kπ v | |
| |=− |
| π+2kπ= |
| π+2kπ
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Zeby takie wyrazenie mialo sens to musisz okreslic przedzial k (k∊C i k≥0)
A potem rozwiazac. Wydaje mi sie ze powinni dac tutaj jakas dziedzine, ale jesli nie ma to
trzeba liczyc z korzystajac z "k".
20 maj 02:35
xyz: odp: x= 2π+6kπ ∨ x= −2π − 6kπ
jak dojdziesz do tego,proszę wstaw sposób jakim to zrobiłeś

i jeszcze jeden przykład w którym też mi za nic nie chce wyjść prawidłowy wynik:
cos(2x −π/6) − cos(x+π/6)=0
odp: x=2/3kπ ∨ x=π/3 +2kπ
z góry dzięki
20 maj 02:37
xyz: żadnej dziedziny nie ma określonej.
20 maj 02:38
Pepsi2092: ja tak samo robiłem jak Ty
kylo, tylko nie wiem skąd to drugie rozwiązanie z minusem
20 maj 02:41
Pepsi2092: bo w sumie to rozwiązanie co podałem można zacieśnić do x=2π+6kπ, gdzie k∊C , bo te dwa co
wyżej napisałem będą się na siebie nakładać

ale skoro to ma byc dla kątów "dodatnich" to
nie wiem skąd drugie rozwiązanie
20 maj 02:43
kylo1303: Drugi wynik wyszedl mi stad ze ida "dwie serie", np:
| | π | | π | |
x= |
| v x=− |
| (pomijam te 2kπ)
|
| | 3 | | 3 | |
20 maj 02:56
kylo1303: Tak teraz w glowie policzylem to powstana 4 serie, ale beda sie na siebie nakladac i wyjdzie
wynik jak w odpowiedziach.
20 maj 02:58
Pepsi2092: no fakt

Już wiem , tylko myślałem że jak tam była wartość bezwzględna to pomijamy to drugie
rozwiązanie dla tych kątów "ujemnych "
20 maj 02:59
xyz: no mi właśnie wyszły 4 wyniki: (−2π+6kπ ∨ 2π−6kπ) ∨ (2π+6kπ ∨ −2π−6kπ)
20 maj 03:03
xyz: można to tak zostawić?
i proszę o wskazówki do drugiego przykładu
20 maj 03:04
Pepsi2092: mam rozwiązanie

tylko nie wiem czy to ogarniesz bo to chyba nie jest najprostszy sposób
20 maj 03:34
Pepsi2092: | | π | | π | |
cos(2x− |
| )−cos(x+ |
| )=0
|
| | 6 | | 6 | |
teraz korzystam ze wzorów funkcjii sumy i różnicy kątów
cos2x*cos30+sin2x*sin30−(cosx*cos30−sinx*sin30)=0
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
cos2x* |
| +sin2x* |
| − |
| *cosx+ |
| *sinx=0||*2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√3cos2x+sin2x−
√3*cosx+sinx=0
√3(cos2x−cosx)+2sinxcosx+sinx=0
√3(2cos
2x−cosx−1)+sinx(2cosx+1)=0
√3(2cosx+1)(cosx−1)+sinx(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(sinx+
√3cosx−
√3)=0
2cosx+1=0 lub sinx+
√3cosx−
√3=0||/2
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
cosx=− |
| lub |
| cosx+ |
| sinx= |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zwijam ze wzoru na różnicę kątów
| | π | |
x= |
| +2kπ
|
| | 3 | |
20 maj 03:46
Pepsi2092: mam nadzieję, że rozczytasz się w tym wszystkim, pewnie da się to łatwiej jakoś, ale ja często
lubię sobie życie komplikować

Pozdro
20 maj 03:47
xyz: trochę skomplikowanie, ale dzięki
20 maj 09:19