matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytm
zadanie:
log
4
(x+12)*log
x
2=1
19 maj 23:42
zadanie:
?
19 maj 23:54
pigor:
... np. tak w zbiorze
R
+
\{1}
masz równania równoważne :
log
2
(x+12)
log
2
2
log
4
(x+12)*log
x
2=1
⇔
*
= 1 ⇔
log
2
4
log
2
x
log
2
(x+12)
log
2
2
⇔
*
= 1 ⇔ log
2
(x+12)=log
2
x
2
⇔
2log
2
2
log
2
x
⇔ x+12= x
2
⇔ x
2
−16−x+4 = 0 ⇔ (x−4)(x+4)−1(x−4) = 0 ⇔ (x−4)(x+3) = 0 ⇔ ⇔
x=4
. ...
20 maj 00:00