logarytm
kiki: oblicz:
log5 2 * log2 30 − log5 6
19 maj 23:40
pigor: ... np. tak :
| | log530 | |
log52 *log230−log56 = log52 * |
| −log56 = |
| | log52 | |
= log
55*6−log
56 = 1+log
56−log
56 =
1 . ...
19 maj 23:50
kiki: a gdybym chciała zrobić to w taki sposób:
| 1 | |
| * log2 30 − log5 6 = ... |
| log2 5 | |
20 maj 00:02
Basia:
też można, ale będzie trudniej
| | 1 | |
= |
| *log2(5*6) − log56 = |
| | log25 | |
| log25+log26 | |
| − log56 = |
| log25 | |
| log25 | | log26 | |
| + |
| − log56 = |
| log25 | | log25 | |
1 + log
56 − log
56 = 1
20 maj 00:16