całka
Kwachu: ∫x cosx dx = x sinx− ∫sinx dx=x sinx+ cosx dx + c
najprostszy przykład jaki może być a nie wiem czy poprawnie
19 maj 22:42
Basia: poprawnie tylko bez dx
xsinx + cosx + C
19 maj 22:46
Kwachu: ten dx to już z rozpędu zapisałem
19 maj 22:48
Kwachu: ∫ln(x+1)dx=|t=x+1|=∫lnt dt= tlnt − t + c= (x+1)ln(x+1) − x −1 +c ?
|dt=dx|
Mam nadzieję, że nie będziecie źli, jak powpisuję pare rozwiązań. Z matmy nie jestem
największym orłem
19 maj 22:57
Basia:
nie będziemy źli; wręcz przeciwnie
nam się podoba jak ktoś sam próbuje pracować
a całka dobrze policzona
19 maj 23:01
Krzysiek: jak chcesz Sobie sprawdzić wynik to:
a) obliczasz pochodną
b)wpisujesz do programu który to wylicza np.
http://www.wolframalpha.com/
(jest tam rozpisane krok po kroku jak program
wylicza całkę, jednak nie zawsze taką metodą jak Ty liczysz )
19 maj 23:01
Kwachu: to skoro dobrze, to nie jestem szczęśliwy

w zadaniu mam podane policzyć przez części a od
razu widać, że przez podstawienie jest dużo łatwiej.
generalnie wynik wykorzystując metodę przez podstawienie bedzie inny jak bym robił to przez
części?
19 maj 23:03
Basia: wynik musi być taki sam; 2+2=4 i nie może =5 niezależnie od tego jak liczysz
19 maj 23:04
Kwachu: dobra, mam rozwiązania list z matmy i ktoś to policzył tak, że "xln(x+1)− x + ln(x+1) +c"
jednak nie to samo
19 maj 23:06
Krzysiek: wynik nie musi być taki sam

(wynik może być różny o stałą, czasem w podstawieniach trygonometrycznych są różne funkcje )
poza tym tak naprawdę w tym przykładzie to podstawienie nic nam nie daje i przecież ∫lntdt
liczysz przez części
19 maj 23:06
Kwachu: więc jak się różni o stałą, to nie ważne czy zapisze 1+c czy samo c? bo w rozwiązaniach które
mam na dysku, to właśnie brakuje mi tej jedynki.
19 maj 23:09
Basia:
musi Krzysiu (z dokładnością do stałej );
może być tylko zapisany w innej postaci, ale one muszą być równoważne
19 maj 23:11
Kwachu: i jeszcze jedno odnośnie tego pkt.

Jak mam podane, żebym liczył przez części a policzę
podstawiając, wtedy myślicie że nie będę miał zaliczone?
19 maj 23:11
Basia:
1+ stała = stała
19 maj 23:11
Kwachu: Basia, więc mogę pominąć to −1+c zapisując samo c? wydaje mi się że nie bardzo.
19 maj 23:12
Basia:
dokładniej: 1+stała = inna stała (ale jednak stała)
1+c = C
2+c = C1
itd.
19 maj 23:13
Krzysiek: ja bym zostawił Twoje rozwiązanie jak jest, bo jakbyś tak usunął tą jedynkę (bez powodu) to
wtedy może być potraktowane jako błąd.
Basia, tak jak napisałem wynik różny o stałą, jednak jak wiadomo licząc różnymi metodami
rozwiązanie nie zawsze ma tą samą postać(pisałem to żeby się np. Kwachu nie dziwił jak będzie
miał 'inny' wynik )
19 maj 23:14
Kwachu: właśnie już się zdziwiłem, ale Basia wytłumaczyła z tym c1 i c2

ale, czy jak musze policzyć przez części, a podstawieniem jest łatwiej, to egzaminator mi takie
coś zaliczy czy nie? w końcu 2+2=4, niezależnie od tego jaką metodą
19 maj 23:16
Basia:
na dobrą sprawę możesz, ale bardziej elegancko będzie tak:
= (x+1)*ln(x+1) − (x+1)+c = (x+1)*[ ln(x+1) −1 ] + C
ale wynik (x+1)*ln(x+1) − x + C też jest poprawny
policz z tego pochodną przekonasz się, że to jest wyrażenie podcałkowe
19 maj 23:16
Basia:
przecież liczyłeś też przez części (a że dodatkowo przez podstawienie to już chyba nie ma
znaczenia)
no bo skąd Ci się wzięło t*lnt − t jak nie z liczenia przez części ?
19 maj 23:18
Kwachu: ze wzoru na ∫lnx dx= xlnx −x +c
19 maj 23:19
Kwachu: a mam takie coś, jestem niemal pewien że coś pochrzaniłem:
| | sin2 x | | −cos2 x | | cos2 x | |
∫xtg2 x dx= ∫x* |
| dx= x* |
| + |
| + C |
| | cos2 x | | sin2 x | | sin2 x | |
19 maj 23:25
Basia:
no tak, ale egzaminatorowi chodziło o to, żebyś z tego wzoru nie korzystał
bo to chyba nie jest całka podstawowa
udowodnij sobie licząc przez części, że ∫lnx dx = xlnx − x +C
potem tak samo (bez podstawiania) policz ∫ln(x+1)dx
19 maj 23:26
Basia:
ad. ∫x*tg2x dx
a skąd Ci się to wzięło ?
19 maj 23:29
Kwachu: z listy zadań
19 maj 23:30
Basia:
wynik skąd Ci się wziął ?
19 maj 23:32
Kwachu: tg2 x zamieniłem na sinus/cosinus (bo to jest to sam?)
Jak we wzorze ogólnym mam że ∫f'(x) * g(x)= f(x) * g(x)∫f(x)* g'(x) to za f(x) podstawiłem
własnie przekształconego tg a za g(x) wziąłem x.
19 maj 23:36
Basia:
1. (cos2x)' = 2cosx*(−sinx) = −2sinx*cosx a nie sin2x
2. zgubiłeś x
19 maj 23:39
Kwachu: to jeżeli (sinx)'=cos x, myślałem że analogicznie cos2 x= (sin2 x)'
19 maj 23:46
Basia:
| | x*sin2x | | 1 | |
x*tg2x = |
| = x*sin2x* |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
gdybyś chciał liczyć przez części musiałbyś wziąć
f = x*sin
2x f' = sin
2x + x*2sinx*cosx
J = x*sinx*tgx − ∫tgx(sin
2x+2x*sinx*cosx) dx =
| | sin3x | |
x*sinx*tgx − ∫ |
| dx − 2∫x*sinx*cosx dx |
| | cosx | |
nie wiem czy to jest najprostsza metoda
musisz przez części ?
19 maj 23:48
Basia:
y= sin2x to funkcja złożona
u = sinx y=u2
stąd y'= 2u*u' = 2sinx*cosx
ale teraz muszę już kończyć
napisz czy musisz to liczyć przez części
19 maj 23:49
Kwachu: w tym przykładzie właśnie muszę przez części.
no nic, po twoim rozwiązaniu widzę że tego nie dam rady się nauczyć, tylko na pamięć. Jeżeli
chodzi o ten przykład, to teraz liczę że go nie będzie nigdzie więcej
19 maj 23:51
Kwachu: dzięki wielkie za pomoc
19 maj 23:52
Kwachu: mam nadzieję że jeszcze jesteś bp trafiłem na prosty przykład a kurcze nie wiem czy go dobrze
rozumie.
∫ex sinx dx => to ma jakiś wynik? jak dla mnie , to to bedzie się ciągnęło w nieskończoność.
19 maj 23:54
Kwachu: −ex cosx +∫ex cosxdx= −ex cosx +ex sinx −∫ex sinx dx= itd.
19 maj 23:55
Krzysiek: i teraz −∫e
x sinx przenosisz na lewą stronę, dzielisz przez 2 i już policzyłeś całkę
19 maj 23:57
Basia:
no to jeszcze podpowiem
| | sin3x | | sin2x*sinx | | (1−cos2x)*sinx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
i przez podstawienie t = cosx
2sinx*cosx = sin2x i dalej przez części
19 maj 23:57
Kwachu: kurcze, trudniejsze rzeczy potrafię z całek a liczenie przez częsci sprawia mi problem...

Krzysiek nie mam najmniejszego pojęcia, dlaczego dzielić przez 2
20 maj 00:01
Krzysiek: masz cos takiego: ∫ex sinx dx =coś −∫ex sinx dx
stąd jak przeniesiesz −∫ex sinx dx na lewą stronę zrobi się 2* ∫ex sinx dx
20 maj 00:07
Kwachu: | | lnx | | 1 | | −1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫lnx* x−2dx= −x−1lnx− ∫ |
| * |
| dx= −x−1lnx+ ∫ |
| = |
| | x2 | | x | | x | | x2 | |
−x
−1lnx− x
−1 +c ?
20 maj 00:08
Basia:
to można znacznie prościej
| | sin2x | |
J=∫x*tg2x dx = ∫x* |
| dx = |
| | cos2x | |
| | 1−cos2x | | 1 | |
∫x* |
| dx = ∫x*[ |
| − 1 ] dx = |
| | cos2x | | cos2x | |
pierwsza przez części
f = x f' = 1
J = x*tgx − ∫tgx dx −
12x
2 =
| | sinx | |
x*tgx − 12x2 − ∫ |
| dx = |
| | cosx | |
| | −sinx | |
x*tgx − 12x2 + ∫ |
| dx |
| | cosx | |
ostatnia przez podstawienie
t = cosx
dt = −sinx dx
| | dt | |
J = x*tgx − 12x2 + ∫ |
| = |
| | t | |
x*tgx −
12x
2 + ln|t| + C =
x*tgx −
12x
2 + ln|cosx| + C
20 maj 00:12
Kwachu: Basia, jak dla mnie to w ogóle nie wygląda na prościej ale na pewno sobie przepiszę i
przeanalizuje. Dzięki ci bardzo za ten przykład
20 maj 00:16
20 maj 00:19
Kwachu: super

jestem jak na razie spokojny i jadę dalej z całkami

teraz mam przez podstawienie.
tam nie powinienem mieć większych problemów
20 maj 00:22
Kwachu: f'(x)=?
Jak będzie wyglądała od tego pochodna?
20 maj 14:22
20 maj 14:25
Kwachu: | | 2x2 + 2 − 4x2 | |
a pochodna z u to |
| ? dawno nie miałem pochodnych i nie pamiętam |
| | (1+x2)2 | |
dokładnie
20 maj 14:29
Krzysiek: tak
20 maj 14:30
Kwachu: nie wiesz może, czy gdzieś tutaj na stronie są ekstrema?
20 maj 14:32
Kwachu: znalzałem
20 maj 14:34
20 maj 14:34
Kwachu: f(x,y)=xln(x2 + y2)
f'(x)=yln(x2 + y2) + 2x
f'(y)=xln(x2 + y2) + 2y?
20 maj 16:14
20 maj 16:17
Kwachu: mam takie coś, że mam w ekstremie 2 pkt. (1,4) i (1,−4)
Po ułożeniu macierzy A=|12x + 10 2y|
|2y 2x+2| d1=12x+10
d2=(2x+2)(12x+10)−4y2
w obu pkt wyszło mi, że macierz jest dodatnio określona, zatem w obu pkt. (1,4) i (1,−4) może
być minimum?
20 maj 16:27
Krzysiek: tylko, że źle wyliczyłeś pochodne pierwszego i drugiego rzędu...
po drugie, mając macierz w miejsce x,y wstawiasz współrzędne tego punktu
20 maj 16:31
Kwachu: to jest zupełnie inny przykład. pochodne 1 i 2 rzedu mam dobrze policzone. wiem że się wstawia
wartości x i y, i w obu pkt wyszedł mi ten sam wynik więc chodzi mi o to, czy może być 2 razy
minimum?
20 maj 16:44
Krzysiek: tak
20 maj 16:47
Kwachu: | | x2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| =LN|X+1|+C ? |
| | x3 +1 | | x+1 | |
20 maj 18:29
Krzysiek: | | 1 | |
źle.. skąd w ogóle wziąłeś: ∫ |
| |
| | x+1 | |
tą całkę policz przez podstawienie: t=x
3 +1
20 maj 18:31
Kwachu: | | 1 | |
W takim razie |
| ln|x 3 + 1|+c dzieki  |
| | 3 | |
20 maj 18:34