Diagram
xxx: Mam problem z już ostatnim zadaniem:
Zadanie.15 Zdarzenia A i B są niezależne oraz P(A)=0,5, P(B)=0,6 . Oblicz prawdopodobieństwa:
zajścia zdarzenia A i nie zajścia zdarzenia B,
zajścia co najmniej jednego ze zdarzeń A, B,
zajścia dokładnie jednego ze zdarzeń A, B,
zajścia obydwu zdarzeń A i B,
zajścia zdarzenia A jeżeli wiadomo, że zaszło zdarzenie B.
zajścia obydwu zdarzeń A i B, czyli:
P(AnB) = P(A) * P(B)
P(AnB) = 0,3
a co z pozostałymi?
19 maj 22:26
Basia:
P(A') = 1−0,5=0,5
P(B') = 1−0,6=0,4
jeżeli A i B są niezależne ⇒ A i B' też są niezależne (A' i B również)
P(A∩B') = P(A)*P(B') = 0,5*0,4 = 0,2
co najmniej jedno = A∪B
dokładnie jedno = (A∩B')∪(A'∩B)
z tym już sobie poradzisz
19 maj 22:42
xxx: Ok to może zacznę od najprostszego, bo jednak mały mętlik mam:
zajścia obydwu zdarzeń A i B
P(AnB)= P(A) * P(B)
P(AnB)= 0,3
zajścia zdarzenia A i nie zajścia zdarzenia B,
0,5 − 0,3=0,2 ?
zajścia co najmniej jednego ze zdarzeń A, B,
A∪B, jeśli miałbym obliczyć zbiór to bym sobie poradził, jednak nie mam pojęcia jak takie
prawdopodobieństwo policzyć
zajścia dokładnie jednego ze zdarzeń A, B,
(A∩B')∪(A'∩B)=
P(AnB')=0,2
(A'∩B)= 0,5 * 0,6 = 0,3
jednak nie wiem jak to zrobić
(A∩B')∪(A'∩B)= 0,2 + 0,3 ? domyślam się że nie
19 maj 22:54
xxx: mała poprawka:
zajścia co najmniej jednego ze zdarzeń A, B,
P(A∪B)=P(A) + P(B) − P(AnB)
P(A∪B)= 0,5 + 0,6 − 0,3 = 0.8
zajścia dokładnie jednego ze zdarzeń A, B,
(A∩B')∪(A'∩B)=
P(AnB')=0,2
(A'∩B)= 0,5 * 0,6 = 0,3
jednak nie wiem jak to zrobić
(A∩B')∪(A'∩B)= 0,2 + 0,3
19 maj 23:00
Basia:
A i nie B ⇔ A∩B'
P(A i nieB) = P(A∩B') = P(A)*P(B') = 0,5*0,4 = 0,2
reszta dobrze
19 maj 23:07
xxx: jeszcze to, ale tu chyba nie ma co rozmyślać:
zajścia zdarzenia A jeżeli wiadomo, że zaszło zdarzenie B.
| | 0,3 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| tak? |
| | 0,6 | | 2 | |
zajścia dokładnie jednego ze zdarzeń A, B,
(A∩B')∪(A'∩B)=
P(AnB')=0,2
(A'∩B)= 0,5 * 0,6 = 0,3
jednak nie wiem jak to zrobić
(A∩B')∪(A'∩B)= 0,2 + 0,3 <−− to jest już wynik czy coś pomyliłem?
19 maj 23:19
Basia:
0,2+0,3 = 0,5 tylko tego brakuje reszta w porządku
19 maj 23:34
xxx: Aha ok wielkie dzięki, naprawdę bardzo dziękuje za pomoc, jednak pewnie nie będę w stanie się
odwdzięczyć
19 maj 23:40