pytanie
tn: Witam
Czy może ktoś tutaj zapisać wzór na procent składany, bo nie mogę odnaleźć, poważnie, wiem że
są na internecie, ale nie wiem który jest poprawny.
Jaki poza tym stosujemy jeśli mamy oprocentowanie?
19 maj 22:17
19 maj 22:21
tn: co jeśli kapitalizacja nastęuje co 3 miesiące?
19 maj 23:06
Maslanek: Procent jest cztery razy mniejszy, zaś okres jest cztery razy dłuższy
19 maj 23:08
Saizou : a patrzyłaś/−łeś na zadania
19 maj 23:09
Mila: np.
p=8% oprocentowanie w skali roku
8%:4=2% podstawiasz do wzoru
n w zależności od czasu , na ile lat ?
jesli na 3 lata to n=3*4=12
19 maj 23:09
krystek: procent dzielisz przez 4(ponieważ w roku masz 4 kwartały)i podnosisz do potęgi 4( tyle masz
okresów kapitalizacji w roku)
19 maj 23:10