POMOCYYYYY!!
Piotras: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czterech rzutach monetą uzyskamy więcej orłów niż reszek.
mam jeszcze zadanie powyżej, i tu kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, POMOCY!
19 maj 22:02
kylo1303: W tym zadaniu to mozesz po prostu sobie wypisac.
19 maj 22:06
Piotras: hmmm, niby mogę , tylko trzeba wiedzieć co i jak "się je"

to zadanie z pracy kontrolnej, a
nie ogarniam tego zupełnie
19 maj 22:08
Mila: MOżesz wypisać z drzewka albo tak:
Ω=2*2*2*2=16
A − uzyskamy więcej orłów niż reszek w czterech rzutach
Zdarzenia sprzyjające:
(OOOO) wypadły 4 orły − 1 zdarzenie
(OOOR) 3 orły 1 reszka − 4zdarzenia (możesz wypisać)
|A|=5
19 maj 22:17
Piotras: dzięki bardzo, a powiesz mi jeszce co oznacza wykrzyknik np przy wzorze:
Vnk = n!(n−k)!
19 maj 22:21
Piotras: i jak obliczyć taki wynik:
2!−2!
19 maj 22:21
Mila: n!=1*2*3*4*...*n
Przykład.
5!=1*2*3*4*5 na tyle sposobów można ustawić 5 elementów ( np 5 osób w kolejce, 5 różnych
książek w rządku)
4!=1*2*3*4
V
nk liczba wariacji bez powtórzeń
| | 10! | |
V102= |
| = liczba wariacji 2 wyrazowych z 10 elementów |
| | (10−2)! | |
| | 8!*9*10 | |
to rozpisujemy: |
| =9*10 |
| | 8! | |
19 maj 22:31
Piotras: dzięki, pozdrawiam

jeż rozumiem
19 maj 22:45
Mila: Poczytaj teorię w książce.
19 maj 22:57