odejmowanie wartości bezwzględnej - równanie
dark: |x+1|−|x−3|=8
wyszło mi na początku −3 i 5 ale nie pasuje jak podstawiam

Później trochę pozmieniałem ale za każdym razem źle. Może ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku jak
to zrobić?
19 maj 21:09
Eta:
To równanie jest sprzeczne ( nie ma rozwiązań)
1/ dla x€ (−
∞, −1) −x−1+x−3=8 −− sprzeczność
2/ dla x€ <−1,3) x+1+x−3=8 2x= 10 x=5 ∉ <−1,3) brak rozwiązań
3/ dla x€ <3,
∞) x+1 −x+3=8 −− sprzeczność
odp: równanie pierwotne nie ma rozwiązań
19 maj 21:16
Saizou : trzeba liczyć na przedziałach
(−∞:−1) <−1:3) <3:+∞)
x∊(−∞:−1)
−x−1−(−x+3)=8
−x−1+x−3=8
−4=8 sprzeczność→x∊∅
x∊<−1:3)
x+1−(−x+3)=8
x+1+x−3=8
2x=10
x=5 ∉ <−1:3)→x∊∅
x∊<3:+∞)
x+1−(x+3)=8
x+1−x−3=8
−2=8 sprzeczność →x∊∅
zate nie ma rozwiązań
19 maj 21:22
Pepsi2092:

Ok

to najpierw sprawdzasz jaki liczby są miejscami zerowymi, w Twoim przypadku będzą to
liczby −1 i 3 , zatem rozwiązujesz równanie w trzech przedziałach 1
0 (−∞;−1) 2
0<−1;3)
3
0<3;+∞). Można sobie narysować te dwie funkcje tak pomocniczo: ( obie funkcje są rosnące )
1. (−∞;−1)
x+1<0, zatem |x+1|=−(x+1)=−x−1
x−3<0, zatem |x−3|=−(x−3)=−x+3
|x+1|−|x−3|=8
−x−1+x−3=8
−4≠8 zatem żadna liczba z przedziału (−∞;−1)
nie jest rozwiązaniem tego równania.
2.<−1;3)
x+1≥0, więc |x+1|=x+1
x−3<0 zatem |x−3|=−(x−3)=−x+3
|x+1|−|x−3|=8
x+1+x−3=8
2x=10
x=5 ale liczba x=5 nie należy do przedziału <−1;3) zatem nie
jest rozwiązaniem tego równania

3.<3;+∞)
x+1>0, więc |x+1|=x+1
x−3≥0 zatem |x−3|=x−3
|x+1|−|x−3|=8
x+1−x+3=8
4≠8 czyli żadna liczba nie jeste rozwiązaniem tego
równania
19 maj 21:22
dark: Miałem taki wynik, ale byłem przekonany że to równanie ma jakieś rozwiązanie

poza tym to był
jeden z kilku wyników więc wolałem się upewnić.
Dzięki
19 maj 21:27
Eta:

19 maj 21:27
dark: Pepsi dzięki za dokładny opis.
19 maj 21:28