Trapez i sześciokąt. PILNE!
Pickwick: 1.Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu 4 wiedząc, że
ramię ma długość 6, a kąt ostry ma miarę 60 stopni.
2.Oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego wiedząc, że średnica okręgu wpisanego w ten
sześciokąt jest równa 12.
Jeśli możecie to proszę o szczegółowe rozwiązanie i wytłumaczenie co z czego wynika. Z góry
dziękuje
19 maj 19:46
Eta:

W zad. 1/ sprawdź czy dobrze napisane dane ?
Zad2/
| | a√3 | |
ΔABO jest równoboczny r=h= |
| ⇒ 2r=a√3 |
| | 2 | |
| | a2√3 | |
Ob= 6a=..... P=6*P(Δrównobocznego)= 6* |
| =..... |
| | 4 | |
19 maj 20:11
ManFanUtd: W 1 obwód trapezu wynosi 20cm a pole wynosi 12√3
Jeśli to jest dobra odp wtedy napisze rozwiązanie, masz odpowiedzi do tych zadan?
19 maj 20:13
Pickwick: Też liczyłam i wyszły mi takie wyniki tylko nie wiem, czy dobrze mam wszystko zapisane, jak
możesz to wrzuć swoje rozwiązania to sobie porównam i dzieki za 2.
19 maj 20:16
ManFanUtd: Pomyłke zrobiłem, wyszło mi teraz obw= 28cm zaś pole wynosi 24√3cm2
19 maj 20:19
Eta:
19 maj 20:21
ManFanUtd: Eta kąt ostry w trapezie wynosi 600
19 maj 20:23
ManFanUtd:

| | 1 | |
Można chyba też z własności na to że ta cała czerwona linia to 8= |
| (a+b) |
| | 2 | |
19 maj 20:28
picia: no i co z tego?przeciez z rysunku wynika ze nie moze istniec taki trojkat bo przeciwprostokatna
musi byc najdluzsza w trojkacie prostokatnym
19 maj 20:30