Prawdopodobnie łatwe
Werka: A=(3,0) b=(−3,0), Wyznacz rownanie krzywej dla ktorych odleglosc od A jest 2 razy wieksza
od B. Jaką figure opisuje krzywa ?
26 kwi 12:36
Mickej :

chodzi o okrą zrobiłem ci prowizoryczny rysunek
26 kwi 12:40
@Basia:
P(x,y)
|AP| = √(x−3)2 + (y−0)2
|BP| = √(x+3)2 + (y−0)2
|AP| = 2|BP|
|AP|2 = 4|BP|2
(x−3)2 + y2 = 4*[ (x+3)2 + y2 ]
4(x+3)2 + 4y2 − (x−3)2 − y2 = 0
[2(x+3)]2 − (x−3)2 + 3y2 = 0
[2(x+3)−(x−3)]*[2(x+3)+(x−3)] + 3y2 = 0
[2x+6−x+3]*[2x+6+x−3]+3y2=0
(x+9)(3x+3) + 3y2 = 0
3(x+9)(x+1) + 3y2 = 0 /:3
(x+9)(x+1) + y2 = 0
x2 + x + 9x + 9 + y2 = 0
x2 + 10x + 9 + y2 = 0
(x+5)2 − 25 + 9 + y2=0
(x+5)2 + y2 = 25
26 kwi 15:42