arytmetyka
m: Obie liczby x i y są większe od 1 gdy:
a) x + y > 2
b) xy > 1
c) (x−1)(y−1) > 0
d) każda z poprzdnich odp jest fałszywa
Która odp jest prawidłowa?
19 maj 19:26
ada: jezeli x>1 y>1 to x+y>2 , x*y>1, (x−1)(y−1)>0 wydaje mi sie ze te 3
19 maj 20:01
Basia:
−1+5 = 4 > 2 więc (a) nie jest prawdą
110*100 = 10 > 1 więc (b) nie jest prawdą
(−1−1)(−5−1) = −2*(−6) = 12 > 0 więc (c) też nie jest prawdą
wniosek ?
19 maj 20:01
Basia: ⇒ada to ma być implikacja w drugą stronę
jeżeli (a) ⇒ x>1 i y>1
itd.
z tego, że (x−1)(y−1)>0 nie wynika, że x>1 i y>1
co widać w przykładzie powyżej
19 maj 20:03
picia: ada wszystkie odpowiedzi sa falszywe. z zadnej nie wynika ze x i y jest wieksze od 1.
kazde mozna mozna rozwiazac podstawiajac przynajmniej w jednym przypadku liczba mniejsza od 1.
19 maj 20:21