Bardzo bardzo pilne:(( pomocy !!! Każde rozwiązane zadanie sie liczy !!
Karolina!!: 1. Kat wewnętrzny dziewięciokąta foremnego ma miarę

2. Jesli jeden z boków trójkąta jest średnicą okręgu opisanego na tym trójkącie, to trójkąt ten
jest

3. W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę 6 razy mniejszą od miary kąta między
ramionami. Miara kąta między ramionami wynosi

4.Środek okręgu opisanego na trójkącie, to punkt, w którym przecinają się
a) dwusieczne kątów trójkąta
b)symetralne boków trójkąta
c)wysokość trójkąta
d)środkowe trójkąta
5. Kat wspisane oparty na tym łuku co kąt środkowy o mierze 28 stopni ma miarę

6. W której ćwiartce układu współrzędnych lezy środek odpinka AB , gdy a=(−17, 3 ) oraz
b=(7,19)?
7. Pole rombu jest równe 25 , a kąt ostry ma miarę 30 stopni. Długośc boku tego rombu jest
równa

8.Boki trójkąta ABC mają długośc 3 cm, 7cm i 6cm. Obwód trójkąta EFG podobnego do trójkąta ABC
jest równa 40cm. Najdłuzszy bok trójkąta EFG jest równy

9. Drabinę o długości 5 m oparto o ścianę budynku na wysokości 2,5m. Miara kąta jaki tworzy
drabina z nziemią jest r ówna

10. Wtrójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest równa 8 cm , a przeciwprostokątna 10
cm. A) oblicz długość okręgu opisanego na tym trójkącie.
b) Oblicz promień okręgu wpisanegow ten trójkąt.
19 maj 19:03
Karolina!!: a i była bym wdzięczna za obliczenia:((
19 maj 19:05
Maadzia :

α=2β zatem
28=2β
β=14
19 maj 20:21
Maadzia : to było do zadnia 5
19 maj 20:22
Pepsi2092: Wzór na sumę miar kątów wewnętrznych dowolnego wielokąta to (n−2)*180
0 , gdzie n to liczba
boków. W zad 1 weź sobie podstaw podziel przez 10 i masz gotowe

Więej Ci potem pomogę bo
narazie lecem na finał LM

pozdro
19 maj 20:25
Pepsi2092: 2. trójkąt jest prostokątny
19 maj 20:26
Pepsi2092: tutaj żadnych obliczeń, to poprostu zależności które trzeba znać
19 maj 20:27
Basiek: 6
| | −17+7 | | 3+19 | |
A=(−17, 3 ) B=(7,19)−> środek odcinka M=( |
| , |
| )= (−5,10) <− druga ćwiartka |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 20:30
Pepsi2092:

3. x+x+6x=180
0 bo suma miar kątów w trójkącie tyle wynosi
8x=180||/8
x=10
0
a kąt między ramionami jest równy 6x ,zatem 6*10=160
0
19 maj 20:31
Pepsi2092: 4. b) tu też żadnych obliczeń nie ma tylko znajomość teorii, środek okręgu wpisanego w trójkąt
to punkt w którym przecinają się dwusieczne, zaś opisanego symetralne
19 maj 20:33
19 maj 20:37
Maadzia: Pepsi2092 a pomożesz mi też ?
19 maj 20:37
picia: w b) oczywiscie 2
19 maj 20:37
Pepsi2092: 7. a−długość boku
h−wysokość rombu
a=2h
P=ah
a
2=50
a=
√50
a=5
√2
19 maj 20:39
Pepsi2092: to dawaj linka szybko, bo jeszcze nie wbiegli na boisko

Jak będę umiał to pomogę
19 maj 20:40
19 maj 20:42
Pepsi2092: 8. Liczysz obwód pierwszego trójkąta. L=16cm teraz okreslasz skalę podobieństwa. W obwodzie i w
| | obwód pierwszego | |
długości boków skala wynosi k= |
|
|
| | obwód drugiego | |
| | 2 | |
zatem najdłuższy bok trójkata EFG będzie miał miarę x* |
| =7cm x=17,5cm  |
| | 5 | |
19 maj 20:47
Pepsi2092:

9. to czerwone to drabina Korzystasz z funkcji trygonometrycznych sin
zatem α=30
0 . Wszystkie wartości poszczególnych funkcjii trygonometrycznych wypadało by znać ,
a jak nie to są one w karcie wzorów, oczywiście dla kątów od 0−90
0 nie odczytujesz z tej
tabeli przybliżonych wartości tylko masz wczesniej w karcie tabelkę z konkretnymi wartościami
sin0=0
sin90=1
cos0=1
cos90=0
tg0=0
tg45=1
tg60=
√3
tg90 − nie istnieje
ctg0−nie istnieje
ctg30=
√3
ctg45=1
ctg90=0
19 maj 21:10
Karolina!!: ludzie dzieki jesteście mega! ratujecie mi tyłek

dzieki

**
20 maj 08:35
Karolina!!: Jeszcze mam 5 zadanek

pomożecie

prosze

*
11. Wokręgu o środku O poprowadzono cieciwę AB. Jeden z kątów trójkąta AOB ma miarę 96stopni.
Wyznacz miarę kąta zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.
12. Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego, na którym opisano okrąg o promieniu 6
cm.
13. Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, jeśli A=(1,2) i B=(7,2).
Sprawdż, czy punkt C=(2,−3) należy do tego okręgu. Narysuj ten okrąg,
14. Oblicz pole trapezu prostokątnego, którego podstawy maja długość 20 i 8, a kąt ostry tego
trapezu jest równy 30 stopni.
15. Znajdz wysokość rombu o boku równym 13 i przekątnej wynoszącej 24.
To ostatnie 5 zadanek
20 maj 09:03
Maadzia:

11.
trójkąt jest równoramienny wiec kąty przy podstawie ma takie same zatem:
180−96=84
84:2=42
β=42
α=90 ponieważ styczna jest prostopadła
zatem: 180 −(42+90) =48
x=48
20 maj 13:13
Maadzia: kurcze nie wiem jak to zrobilam ale przeczytałam zad 11 razem z 12 i mi wyszlo ze trójkąt jest
równoramienny przepraszam to co wysłalam jest zle
20 maj 13:16
Karolina!!: spoko spoko

ale itak dalej czekam na pomoc:((
20 maj 13:28
Maadzia: chociaż w sumie jak tak sie tak nad tym zastanawiam to chyba nie jest to zle . Niech to ktos
jeszcze sprawdzi xD
20 maj 13:33
Pepsi2092: Dobrze jest

, a trójkąt zawsze w takim przypadku jest równoramienny bo ramiona mają długość
promienia
20 maj 13:46
Karolina!!: Pepsi2092 prosze pomóż z resztą:((
20 maj 16:39
Maslanek: Napisz co jeszcze jest do zrobienia...
20 maj 16:40
Karolina!!: 12. Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego, na którym opisano okrąg o promieniu 6
cm.
13. Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, jeśli A=(1,2) i B=(7,2).
Sprawdż, czy punkt C=(2,−3) należy do tego okręgu. Narysuj ten okrąg,
14. Oblicz pole trapezu prostokątnego, którego podstawy maja długość 20 i 8, a kąt ostry tego
trapezu jest równy 30 stopni.
15. Znajdz wysokość rombu o boku równym 13 i przekątnej wynoszącej 24.
20 maj 18:07
Karolina!!: zostały te zadania..

do jutra musza byc zrobione:(
20 maj 18:07
Karolina!!: pomocy... ratunkuuuu:((
opresja:((
20 maj 18:39
Sławek.: zaraz zrobimy
20 maj 18:40
Sławek.: 6 = 2/3h , więc h = 9
h = a√3/2
9 = a√3/2
18 = a√3
a = 18/√3
a = 6√3
Pole = a2√3 / 4
P = 108√3 / 4
P = 27√3
20 maj 18:44
Pepsi2092: | | a√3 | |
12. wysokość trójkąta równobocznego wyraża się wzorem h= |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
zaś promień okręgu wpisanego w trójkąt stanowi |
| h= |
| * |
| = |
| , |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
gdzie a rzecz jasna długość boku trójkąta
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
ale promień okręgu opisanego na tym trójkącie stanowi |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
20 maj 18:47
Pepsi2092: | | a√3 | |
znaczy się tam masz |
| , na końcu bo chochlika walnąłem  |
| | 3 | |
20 maj 18:48
Sławek.: 2.
Wyznaczasz środek tej prostej.
S = [(Xa + Xb / 2 ) , (Ya + Yb/2) ]
(Xa = 1 , Xb = 7)
(Ya = 2, Yb = 2)
Liczysz odległość środka S od dowolnego z punktów A lub B.
Posłoż się wzorem:
np.:
|SA| = √(xb − xa)2 + (yb−ya)2
20 maj 18:50
Pepsi2092: Te zadania sprawdzają podstawową wiedzę i podstawowe założenia które musisz znać, dlatego
popracuj trochę nad tym i poszukaj na własną rękę tutaj na forum opisów do poszczególnych
działów , bo jak odwalimy całą robotę to tylko przepiszesz a nic sie nie nauczysz

a matura
nieubłagalnie się zbliża
20 maj 18:51
Sławek.: ta odległość to Twoje R. A Twoje S to kolejno a i b. Podstawiasz do wzoru:
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2 i masz wzór okręgu
20 maj 18:51
eveluxaa : Dzięki
14 gru 17:01