Prawdopodobieństwo
xxx: Cześć mam coś takiego, jednak nawet nie wiem jak się do tego zabrać podejrzewam drzewko, ale
myli mnie to 70 i 60%
Zadanie.16 Na egzaminie studenci odpowiadają i zaliczają po dwie osoby naraz. Egzaminator
przerywa egzamin, jeżeli żaden ze studentów nie potrafi odpowiedzieć na pytanie. Aby zaliczyć
egzamin, para studentów musi odpowiedzieć na trzy pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
studenci X i Y zaliczą egzamin, jeśli pierwszy z nich opanował 70% materiału, a drugi 60%?
Prosiłbym o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak to zacząć.
19 maj 17:55
Basia:
P(X odpowie) = 0,7
P(X nie odpowie) = 0,3
P(Y odpowie) = 0,6
P(Y nie odpowie) = 0,4
i może być drzewko
19 maj 18:23
xxx: Aha, na drzewko nie mam zabardzo pomysłu jak, ale jakby założyć, że na pierwsze pytanie żaden
nieodpowie − 0,3 x 0,4 = 0,12
i są 3 pytania tak więć 0,12 x 3 = 0,36 − prawdopodobieństwo, że nie zaliczą egzaminu
więc
1−0,36=0,64 prawdopodobieństwo, że zaliczą egzamin.
Nie wiem czy to jest dobrze tak na logikę bardziej wziąłem, gdyż nie mam żadnego pomysłu na
drzewko...
19 maj 18:50
xxx: up
19 maj 21:25
19 maj 21:50
Basia: albo to zadanie nie jest takie proste na jakie na pierwszy rzut oka wygląda, albo ja
niepotrzebnie komplikuję, ale moim zdaniem to prawdopodobieństwo się zmienia
wyobraź sobie, że było 100 pytań
jeden umie odpowiedzieć na 70
drugi na 60
z tego wynika, że obaj umieją odpowiedzieć na 30
czyli jest tak:
|A∩B| = 30
|A\B| = 40
|B\A| = 30
i teraz wylosowali pierwsze i okazało się, że obaj znają odpowiedź
czyli zostało nam 99 pytań i teraz
|A∩B| = 29
|A\B| = 40
|B\A| = 30
| | 69 | | 59 | |
czyli P(A umie) = |
| a P(B umie)= |
| |
| | 99 | | 99 | |
i to już nie jest to samo
a to tylko jedna z wielu możliwości
opiszę Ci jak powinno wyglądać tutaj drzewko ale nie wiem czy teraz zdążę
jak nie to jutro
19 maj 22:05
Basia:
miało być: "co najmniej na 30"
i możliwości robi się ogromnie dużo
chyba rzeczywiście brakuje tu jakiejś informacji
wystarczyłoby wiedzieć jaki procent pytań opanowali obaj, ale i tak zadanie nie byłoby łatwe
19 maj 22:09
xxx: Ok, bardzo dziękuje każda pomoc się przyda.
19 maj 22:10
xxx: Z innego forum znalazłem taki oto sposób:
(1−0,12)3= 0,681472
czy to nie mogło by się zgadzać?
19 maj 22:11
kacper: Z tego forum co podałem
19 maj 22:16
xxx: Tak, ale czy ma to sens?
19 maj 22:22
Basia:
jeżeli nawet założymy, że zdarzenia (X nie umie) i (Ynie umie) są niezależne
(co nie jest niczym uprawnione, bo one
są zależne, co łatwo wykazać na przykładzie)
to i tak nie będzie tak jak w tamtym poście, bo jak już napisałam liczba pytań po każdym
losowaniu maleje i zmienia się stosunek (nie umie)/(wszystkich pytań)
a zdarzenie są zależne bo:
mamy np. 100 pytań
A umie odpowiedzieć na 1,2,...,70
B umie odpowiedzieć na 41,42,...,100
A i B umieją odpowiedzieć na 41,41,...,70
| | 30 | | 30 | | 40 | |
P(A∩B) = |
| ≠ |
| * |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
a P(~A∩~B) = 0
ale oczywiście może być równie dobrze całkiem inaczej
19 maj 22:26
Basia: konkluzja: to nieprawda, że zadanie nie da się rozwiązać
dałaby się napisać program, który to policzy
i uwzględni kolejno następujące możliwości:
30 umieją obaj ⇒ 0 nie umieją obaj
31 umieją obaj ⇒ 1 nie umieją obaj
...........................................................
59 umieją obaj ⇒ 29 nie umieją obaj
60 umieją obaj ⇒ 30 nie umieją obaj
człowiek tego nie policzy
19 maj 22:30
xxx: No tak, tylko mamy 3 pytania, a 70% i 60% to materiał jaki opanowali, czyli prawdopodobnie
chodzi o to, że jedna osoba umie 70% a druga 60% i to 30% materiału które nie umie osoba
pierwsza umie ddruga plus umie 30% dodatkowo znanego materiału, to były moje pierwsze zajęcia
z prawdopodobieństwa, wykładowca sam układa zadania, czyli pewnie zapomniał napisać o
niezależności, jednak ja tak to widzę na "chłopski" rozum.
Czyli w typ przypadku co opisałem równanie:
(1−0,12)3 było by poprawne?
19 maj 22:33
Basia:
nie; gdyby było tak jak piszesz to zawsze, któryś umiałby odpowiedzieć
P(zdadzą) = 1
19 maj 22:48