równanie okręgu
Monika: 1.Określ wzajemne położenie dwóch okręgów o równaniach: (x+2)2+ (y−3)2=9 oraz
x2+ y2−4x+8y−5=0
2.Wyznacz odległość między środkami okręgów opisanych równaniami: (x−4)2+(y+7)2=9
(x+3)2+ y2=7
19 maj 17:30
Monika: proszę o pomoc : ) to są nowe tematy, z których dość ciężko mi idzie..
19 maj 17:33
kylo1303: Zeby okreslic wzajemne polozenie musisz policzyc wspolrzedne srodkow okregow oraz ich
promienie, a nastepnie zbadac odlegosci r1r2 oraz S1S2
19 maj 17:38
kylo1303: Jak juz policzyc dlugosci tych odcinkow to skorzystaj z tego:
473 i odpowiedz na postawione
pytanie w zadaniu.
19 maj 17:39
Eta:
2/ S
1(4,−7) , S
2(−3,0)
|S
1S
2|=
√(−3−7)2+(0+7)2= ..........
| | −4 | | 8 | |
1/ S1(−2,3) , r1= 3 S2( |
| , |
| ) = (2,−4) r2= √22+(−4)2+5=.. =5 |
| | −2 | | −2 | |
|S
1S
2| =....... =
√65 > r
1+r
2
okręgi są rozłączne ( nie mają punktów wspólnych)
19 maj 17:40
Monika: dziękuje

!
19 maj 17:47