Dowód - dwusieczne
aneta-17: Udowodnij,że dwusieczne kątów wewnętrznych w dowolnym trójkącie przecinają sie w jednym
punkcie, który jest środkiem okregu wpisanego w ten trójkąt. Bardzo prosze, pomóżcie
19 maj 16:59
Basia:

z definicji dwusiecznej masz :
∡DAS = ∡EAS
ponadto ∡ADS = ∡AED (to już nie z definicji, rysuję sobie prostopadłe)
czyli również ∡ASE = ∡ASD
bok AS wspólny
stąd na mocy cechy kbk mamy, że tr.AES i tr.ADS są przystające
a stąd wynika, że
SD=SE
analogicznie udowodnisz, że
SF = SD
a stąd masz, że
SF=SE
czyli tr.SEC i tr.SFC są przystające ⇒ ∡ECS = ∡FCS ⇒
pr.CS jest dwusieczną
19 maj 18:05
Eta:

2 sposób
Z własności dwusiecznej:
każdy punkt leżący na dwusiecznej kąta jest równo odległy
od ramion tego kąta
Zatem skoro punkt O jest punktem przecięcia dwusiecznych AO i BO to:
|OD|=OE| i |OD|= |OF| ⇒ |OE|=|OF|
czyli punkt O leży też na dwusiecznej kąta ACB
Wniosek : punkt przecięcia dwusiecznych kątów trójkąta jest środkiem okręgu
wpisanego w ten trójkąt o promieniu długości
r
c.n.u.
19 maj 18:40
aneta-17: dziekuje bardzo
19 maj 18:55