Zadanie maturalne
Patrycja: Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola, ktorej wierzchołkiem jest punkt W(1,4).
Najmniejsza wartość funkcji f w przedziale <−2,2> wynosi −5. Przedstaw wzór funkcji w
postaci iloczynowej.
26 kwi 12:14
Mickej : tłumacze
26 kwi 12:25
Patrycja:
26 kwi 12:27
Mickej :
W(p,q)
q−wierzchołek względem osi OY
p−wierzchołek względem osi OX czyli
p=1
q=4
skoro wierzchołek jest wartością dodatnią a funkcja przyjmuje wartości ujemne dla innych
argumentów to możemy wywnioskować że ramiona paraboli skierowane są do dołu a skoro
wykres jest symetryczny względem wierzchołka p to wiadomo że w przedziale <−2;2> skoro
najmniejsza wartość nie występuje dla wierzchołka to będzie ona występować dla wartości
skrajnej przedziału oddalonej od wierzchołka dalej czyli w naszym przypadku dla −2 więć
f(−2)=−5
zapiszmy sobie postać funkcji kanoniczną
f(x)=a(x−p)2+q teraz podstawmy pod x=−2 i musimy otrzymać −5
−5=a(−2−1)2+4 wyznacz a i dalej dasz rade sama chyba
26 kwi 12:30
Patrycja: Wielkie dzieki

Licze dalej sama...
Właśni nie wiedziałam co zrobić z tym przedziałem jaki wybrać dokładnie punkt
26 kwi 12:34
Mickej : nie ma za co
26 kwi 12:35