bardzo proszę o szczegółową pomoc:)
Piotras: Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu początkowych
wyrazów tego ciągu.
19 maj 16:32
picia:
| | a5 | |
policzyc q. czyli w tym zadaniu |
| =q |
| | a4 | |
| | a4 | |
policzyc a1 czyli |
| =a1 |
| | q3 | |
policzyc a
6 ze wzoru na a
n
podstawic do wzoru na sume

koniec
19 maj 16:42
picia:
w sumie a6 prosciej bedzie a5*q
19 maj 16:45
Piotras: wyszło mi tak:
q=−1/2
a1=−24
S6=15 i 3/4
dobrze
19 maj 16:48
picia: mi tez tak wyszlo
19 maj 16:52
Piotras: dzięki, ale ja nie obliczałem a6, i nie bardzo wiem po co to miałoby byc liczone
19 maj 16:56
picia: po nic

pomylilo mi sie ze wzorem na sume w ciagu arytmetycznym.
19 maj 16:57
Piotras: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czterech rzutach monetą uzyskamy więcej orłów
niż reszek.
mam jeszcze zadanie powyżej, i tu kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, POMOCY

!
19 maj 17:05
Mila: Ω=24=16
a −wypadnie więcej orłow niż reszek
(O,O,O,O) 4 orły , 0 reszek − 1 zdarzenie
(OOOR) 3orły 1 reszka − 4 zdarzenia
|A|=5 dokończ
19 maj 17:20
Piotras: a jak dokończyć

nie mam pojęcia co i jak mam zrobić, prosze o jakieś konkretne wskazówki
19 maj 21:47
Mila: Wypisałam w następnym Twoim poście. Kiepsko, jeśli nie znasz wzoru na prawdopodobieństwo.
Poczytaj w książce.
19 maj 22:21