Zadanie
bbooy: Oblicz wyrazenie uwzgledniajac zawarte dane:
sinα = 1/4
√12
cosα = 1/2
tgα = 1/2
√12 (dane wyliczone przez mnie, w 100% dobrze)
prosze o pomoc, mam problem z tym ze gdy podstawiam do tego wyrazenia to co wyliczylem, nie
wiem co zrobic: czy skrocic najpierw 1/4
√12 z 1/2
√12 (czy w ogole takie dzialanie jest
mozliwe w tym przypadku?} do postaci 1 u gory zamiast 1/4
√12 a w mianowniku 2 i rozwiazac,
| | 1/2√12 − 3 | |
czy tez drugim sposobem po prostu usunac niewymiernosc do postaci |
| |
| | 6 | |
probowalem sobie rozwiazac ta pierwsza metoda takie dzialanie:
5−612 i doszedlem do
wniosku ze nie moge skrocic 6 i 12, wiec metoda z usunieciem niewymiernosci powinna byc
rozwiazana dobrze. pozdrawiam i licze na pomoc