CHEMIA- WIAZANIA.
Lidka: Witam ! Czy ktoś udzieli korków przez internet z chemii? Tzn.wytłumaczy jak postępujemy w
danych zadaniach po kolei − chemia.
19 maj 15:44
Mateusz:
wrzuć zadania to ci wytłumacze
19 maj 17:26
Lidka: 1) Narysuj wzory elektronowe cząsteczek
a)siarka
b)tlenek węgla (IV)
2)Ustal rodzaje wiązań i narysuj wzory elektronowe następujących związków
a)chlorek glinu
b)kwas krzemowy
c)azotan (v)wapnia
3)wykorzystując regułę oktetu zaproponuj wzory sumaryczne i strukturalne związków zbudowanych z
atomów
a)węgla
b)jodu
19 maj 17:47
Lidka: Będę pisać z tego sprawdzian i muszę to po prostu pojąć,a chemia w moim przypadku to dno.
Oprócz zrozumienia tych zadań chodzi mi o ogólną umiejetność,wiesz jak się do tego w ogóle
zabrać,jak rozumować.
19 maj 17:51
Lidka: Będę pisać z tego sprawdzian i muszę to po prostu pojąć,a chemia w moim przypadku to dno.
Oprócz zrozumienia tych zadań chodzi mi o ogólną umiejetność,wiesz jak się do tego w ogóle
zabrać,jak rozumować.
19 maj 17:51
Mateusz:

siarka nie jest cząsteczką a nawet gdybysmy mieli w postaci cząsteczkowej to nie wiadomo o jaką
chodzi
CO
2 odczytujemy sobie z numeru grupy że węgiel ma 4 elektrony walencyjne (14−10) natomiast
tlen 6 elektronów(16−10) do oktetu węglowi brakuje 4 elektronó a tlenowi dwóch rysujemy atom
węgla między dwoma atomami tlenu ktory aby uzyskac oktet beda tworzyły po dwie wspolne pary
elektronowe(dlatego pomiedzy at węgla i tlenem rysuje po dwa elektrony przy kazdym z atomów)
tak wiec w sumie powstają 4 wspolne pary elektronowe przesuniete w strone atomu o wiekszej
elektroujemnosci czyli tlenu w cząsteczce powstają zatem dwa podwojne wiązania kowalencyjne
spolaryzowane C−O
ΔE= 3,5−2,5= 1,0=> czyli zgadza się
na czerwono zaznaczyłem uwspolnione pary
2) robisz podobnie jak to z CO
2 tyle ze przy kwasie i azotanie ustalasz rodzaje wiązan
pomiedzy poszczegolnymi atomami czyli np pomiedzy NO
3 oraz pomiedzy Ca a N
3) Atom węgla ma 4 elektrony walencyjne, atom jodu − 7 elektronów. walencyjnych do oktetu (8)
brakuje mu tylko jednego. Będzie to realizował przez uwspólnienie pary elektronowej z atomem
węgla w ten sposób jod zyska oktet elektronowy. Aby atom węgla również uzyskał 8 elektronów,
wystarczy, że utworzy w sumie 4 takie pary (po jednej z każdym następnym atomem jodu).
czyli związek o wzorze CI
4
19 maj 22:30
Lidka: Więc jak mam kwas krzemowy H2SiO4 to jak ustalam te rodzaje?
pojedynczo między wodorem a krzemem,a potem miedzy krzemem a tlenem ?
I takie pytanie ogólne. Jak podchodzę d tego rodzaj zadań powinnam tak rozumować :
sprawdzam jaki bedzie rodzaj wiazania (jesli różnica elektroujemnośći jest równa zero to to
w.kowalencyjne niespolaryzowane,jesli wieksza niz 0,ale mniejsza niz 1,7 to kowalencyjne
spolaryzowane,a jesli wieksza niz 7 to jonowe.,przy czym jonowe wystepuje zawsze w tlenkach
metali,solach i wodorkach).Jak mam jonowe to wystarczy napisac np.2Mg+ i SO4 2− i nic nie
rysować? a jak kowalencyjne to juz rysuję,a czy to jest wiazanie koordynacyjne okazuje sie w
trakcie?
Możesz podać jakiś przykład do rozwiąznia?
20 maj 11:47
aga758@o2.pl:
14 gru 18:54
aga758@o2.pl: Narysuj wiązania między glinem a siarką
14 gru 18:56
Mateusz:
aga fajnie by było wiedziec w jakim związku tego glinu i siarki bo dla wszystkich
kombinacji to mi sie nie za bardzo chce
14 gru 18:58