info
kylo1303: rumpek Jesli jestes to zajrzyj, mialbym do ciebie pytanie.
19 maj 15:21
rumpek: No cześć

Dawno mnie tutaj nie było, bo matury i teraz praca
19 maj 19:26
kylo1303: Rozumiem. Mialbym do ciebie pytanie dotyczace nauki programowania. Ogolnie rzecz biorac
zastanawiam sie nad nauka podstaw programowania, jako ze z tego co slyszalem jest to pomocne w
przyszlosci (w znajdowaniu zawodu), jako ze dobrze widziane jest polaczenie matmy z
informatyka.
Pytanie 1: Czy da sie to ogarnac samemu czy raczej warto isc na jakis kurs (chocby
internetowy)?
Pytanie 2: Czy uwazasz ze w pozniejszym etapie takie programowanie moze byc "zabawą", chodzi o
to czy czerpiesz przyjemnosc z pisania jakichs rzeczy (ciezko mi prezycowac bo sie na tym nie
znam). Wiem ze moze zalezec to od osoby, ale w pewnym sensie mysle ze moge wzorowac sie na
twoim przykladzie.
Pytanie 3: Czy znajomosc matmy i latwosc obliczen pomaga w nauce, i czy to jest porownywalne
(tj. matma z pisaniem)? Chodzi o to czy mozna to traktowac jako zadania np. logiczne, czy
raczej bardziej polega to na znajomosci formul (czyli raczej "wiedzy ksiazkowej")? Oczywiscie
jak w kazdym przedmiocie wiedze trzeba miec ale jednak miedzy taka biologia i matematyka jest
spora roznica.
Jakbym cos sobie jeszcze przypomnial to napisze.
19 maj 20:57
rumpek: Że tak powiem, nie ma informatyki bez matematyki

Jak najbardziej można ogarnąć to samemu
(jak nauczysz się jednego języka, to nauka kolejnych jest o wiele łatwiejsza). Z
programowaniem tak jak z językiem obcym, jak w angielskim trzeba znać słówka, tak w języku
programowania trzeba znać odpowiednie funkcje + myśleć logicznie i zastanawiać się jak
zoptymalizować dany proces. Odnośnie pytania drugiego: programowanie od samego początku to
zabawa

To poznawanie nowych funkcji i wykorzystywanie ich w praktyce to sama przyjemność.
Udziela się radość ze zrobienia czegoś praktycznie z niczego. Natomiast pytanie trzecie − tak
jak na początku napisałem. Przede wszystkim trzeba korzystać z logiki matematycznej

Jak chcesz abym coś rozwinął to pisz. Chętnie odpisze. A co planujesz iść na
informatykę?

to przyszłość.
19 maj 21:36
kylo1303: Na informatyke jako tako isc na pewno nie pojde. Moim problemem jest to ze srednio mnie
takie rzeczy interesowaly, ale jako ze nigdy nie probowalem to tez nie wiem jakby to bylo.
Sadze ze jezeli najwazniejsze jest tam myslenie to jak najbardziej mi sie spodoba i moglbym
cos pokombinowac. A masz moze jakies rady jakby rozpoczac nauke? Tzn czy jakas ksiazka w tym
guscie, czy moze nauka z jakiejs strony internetowej? Plus jakiego jezyka najlepiej sie uczyc
na poczatku?
19 maj 22:04
rumpek: Osobiście wpierw polecam ci przejrzeć dział algorytmy, bo to jest najważniejsze. Z języka
większość dla początkujących poleca Pascala z kolei ja uważam, ten "język" za niezbyt
praktyczny. Dlatego polecam wpierw C++. Potem jak zainteresuję Cię tworzenie stron
internetowych to PHP (bardzo podobny do C++). I osobiście polecam uczyć się języka "Java" oraz
"Pythona".

na chęci.
19 maj 22:12
Maslanek: Pascal to już chyba przedawniony
19 maj 22:14
kylo1303: No dobra, to sprobuje podjac probe nauki C++. Nie wiem ile z tego wyjdzie, bo plany na wakacje
sie mnoza w niesamowitym tempie, przy czym wiekszosc laczy sie z wyjazdami takze te 4 miesiace
moga przeleciec bardzo szybko.
Jeszcze tylko zapytam ile czasu potrzeba na opanowanie podstaw? I tutaj nie chodzi mi o
dokladny czas bo kazdy inaczej przyswaja informacje, ale tak "okolo", czy moze miesiac, czy 3
miesiace czy moze tylko tydzien.
19 maj 22:32
rumpek: Podstawy: 2 tyg − i tyle starczy na 1 rok studiów
19 maj 22:40
Mateusz:
Do napisania większosci programów wystarczą takie elementy:
budowa typowego programu
zmienne
operacje wejscia/wyjscia
instrukcja przypisania
wyrażenia
instrukcja warunkowa
pętle
funkcje z parametrami
tablice
mozna to opanowac w 2−3 dni nawet ale tak jak kolega rumpek napisał wazna jest tu algorytmika a
język to tylko narzędzie

tak wiec przyłóz sie najpierw do algorytmów a będzie ci potem
łatwiej oczywiscie do nauki polecam c++ Pascal to przeżytek dzisiaj

ale do nauki dobry
oczywiscie to co napisałem co potrzeba do napisania większosci programów to wcale nie wszystko
są jeszcze np dynamiczne struktury danych typu listy kolejki stosy drzewa grafy −taka troche
wyzsza szkoła jazdy ale do opanowania na takich (strukturach operują systemy operacyjne np
kolejka−obsługa zdarzeń w systemie operacyjnym−przydzielanie zasobów itp) nie mowiac juz o
programowaniu obiektowym ale podstawą wszystkiego jest algorytmika
19 maj 22:48
Pepsi2092: Ja proponuje się oswoić z turbo pascalem na początek, bo to taki język, gdzie trzeba wszystko
samemu pisać i w ten sposób więcej się nauczysz

Nie mówię żebyś się rozwodził zbyt długo
ale na sam początek dobra sprawa i potem przesiądź się na C++ , w sumie to wszystkich języków
przecież uczyć sie nie będziesz bo teraz mamy takie kompilatory, że możesz napisać program w
jednym języku i przekonwertować go na drugi, także jak poznasz samą strukturę to możesz
działać

Najważniejsze rzeczy to pętle switche i instrukcje, ale powoli

Ja miałem
wszystkiego po trochu w technikum i nawet trochę się nauczyłem

Zaczynałem od turbo pascala,
potem w drugiej klasie Delphi, trzecia C++ i w czwartej C Sharp

Oczywiście najbardziej
polecam ten ostatni bo jest naprawdę wygodny i skupiasz się tam głównie na mysleniu i
logicznym ułożeniu tego wszystkiego a nie na klepaniu sztywno tych wszystkich instrukcjii
19 maj 22:50
Mila:
u
n=
n√3n+5n+7n pierwiastek jest n−tego stopnia
z tw. o trzech ciągach
n√7n<
n√3n+5n+7n <
n√3*7n⇔
7<
n√3n+5n+7n <7*
n√3
n√3→1
n√3n+5n+7n →7
oblicz granice
1) u
n=
n√3n+2n
2) u
n=
n√10n+9n+8n
| | 2 | | 3 | |
un=n√( |
| )n+( |
| )n suma potęg pod pierwiastkiem |
| | 3 | | 4 | |
19 maj 22:56
kylo1303: Dzieki
Mila, co prawda nie ten temat ale za chwile sie tym zajme. O taki wlasnie przyklad
chodzilo mi w innym temacie
19 maj 23:26
kylo1303: W sumie to bez obliczania:
1) 3
2) 10
19 maj 23:34
Mila: No jeszcze dowód;
wykazać, że n√n→1 gdy n→∞
19 maj 23:36
kylo1303: Chwilowo nie mam kartki obok siebie bo ogladalem mecz, a jesli chodzi o dowod formalny
to musze pomyslec nad tym chwile. Bo taki nieformalny to:
Jezeli a≥1 to n√a bedzie sie zmniejszal wraz ze wzrostem n (przeciwproporcja), ale nie
zejdzie ponizej 1 (n√a≥1 ⇔ a≥1).
Jezeli 0<a<1 to dla kazdego wyzszego stopnia pierwiastka n√a bedzie roslo, ale nie przekroczy
1.
n√a to pierwiastek n−tego stopnia z a
19 maj 23:41
Mila:
19 maj 23:44
kylo1303: | | 1 | |
[n1/n, jesli n→∞ to |
| →0 ] ⇒ ze n1/n dla n→∞ to ∞0=1 (chociaz to chyba symbol |
| | n | |
nieoznaczony

)
19 maj 23:45
Trivial:
Na początek polecam coś niskopoziomowego, żeby nauczyć się jak to wszystko działa. Dobrym
przykładem jest język C − książka Stephena Praty pt. "Język C. Szkoła programowania" nauczy
cię podstaw.
Gdy już poznasz C możesz przejść do wybranego języka wyższego poziomu. Polecam szczególnie
książki Bruce'a Eckela "Thinking in C++" oraz "Thinking in Java" (do wyboru w zależności od
języka). Obie są świetne napisane (trudne, ale warto się pomęczyć).
Po przeczytaniu tych książek już nic cię nie zaskoczy. Z autopsji mogę powiedzieć, że języków
PHP i Javascript nauczyłem się w tydzień (musiałem).
20 maj 11:13
kinia: POMOCY!dla jakich wartości parametru m funkcji liniowej f(x)=(m2−1)x+2 jest rosnaca
20 maj 11:19
kylo1303: Trivial Dziekuje za rady, ksiazki raczej poki co nie kupie, bo sadze ze zabije to we mnie
wszelka motywacje (tak juz mam). Postaram uczyc sie z jakis poradnikow z internetu, znalazlem
jakies kursy etc. Jesli to nie wyjdzie to moze zapisze sie na jakis kursik zeby opanowac
poczatki, a potem bede mogl zdecydowac czy kupno podrecznika mi sie oplaci. Moj angielski jest
na stosunkowo dobrym poziomie, ale jednak to jeszcze za malo zeby czytac w tym jezyku ksiazki
o programowaniu. No i teraz tez nie wiem od czego zaczac, bo tak to planowalem wyjsc od
Pascala i potem do C++, omijajac calkowicie jezyk C.
20 maj 16:52
Maslanek: A Symfonia C++? Dobry, niedobry?
20 maj 16:56
kylo1303: Jeszcze gdybym wiedzial co to jest Symfonia C++
20 maj 17:12
Mateusz:
Podręcznik do nauki c++
20 maj 17:16
Eta:
A może "symfonia C−dur" ?
20 maj 17:17
Asyy: Posiadam symfonię C++ dwa tomy i naprawdę dobra książka
20 maj 18:04
Trivial: Te książki są po polsku, mają tylko angielski tytuł.
20 maj 23:32
20 maj 23:57
kylo1303: Dzieki, z pewnoscia sie przyda.
21 maj 00:51
21 maj 01:35
kylo1303: Całkiem ciekawe. Nie do konca jednak znalazlem odpowiedz na moje pytanie

Bo to ze
"matematyka jest wszedzie" to mi wiadomo xD Moze w przyszlosci zobacze inne gawędy tego pana.
Poki co ide na zasluzony odpoczynek.
21 maj 23:03
kylo1303: Pytanie dotyczace błedu "double cannot be dereferenced" w javie
To moj pierwszy dzien z programowaniem, takze jestem kompletnie zielony. W kazdym badz razie
rozpoczalem od zabawy z prostymi komendami:
public class Mix{
public static void main(String[] args){
String i = "Ja ";
String am = "jestem ";
String terrible = "okropnym ";
String rider = "kierowca ";
String zdanie = i+am+terrible+rider;
System.out.println(zdanie);
String czesc = zdanie.substring(0, 10)+"kucharzem";
System.out.println(czesc);
int a=6;
int b=4;
System.out.println("a+b = "+(a+b));
final double LICZBA−PI;
LICZBA−PI=3.14;
final int STALA1;
STALA1=5;
String ulamek = LICZBA−PI.substring(0, 2);
System.out.println(ulamek+STALA1);
}
}
Pierwsze dwie czesci sa dobre, problem jest w zaznaczonej linijce. Czy funkcji "substring" nie
moge wykorzystac do liczb? Bo w zdaniu to okreslilem ile poczatkowych znakow mam wybrac, to
samo chcialem w liczbie 3.14 (dokladnie chcialem wykroić liczbe 3.1). Jakby moze ktos sie
orientowal to bylbym wdzieczny za pomoc i odpowiedz czy to ja gdzies popelnilem blad czy nie
moze "substringowac" liczb w ten sposob jak ja to zrobilem.
Z gory dzieki.
1 cze 23:52
kylo1303: I jeszcze jedno: co oznacza i do czego sluzy " double" bo jeszcze tego nie odkrylem (ucze sie
glownie na przykladach, tj. kopiuje ze stron, odpalam i staram sie zorientowac co do czego
sluzy).
1 cze 23:54
2 cze 00:00
Bezimienny: nie pisze w javie ale skoro metoda substring nie dziala na liczbach (nie dziwie się

)
to po prostu konwersujesz na string
2 cze 00:04
Bezimienny: konwertujesz
2 cze 00:04
kylo1303: hmmm... czyli z tego co zrozumialem funkcje ta uzylem poprawnie przy okreslaniu liczby pi, bo
liczbapi ma tam swoje liczby po przecinku. Blad jest w uzyciu "substring−a" i zastanawiam sie
dlaczego nie moge go uzyc w polaczeniu z liczba pi.
2 cze 00:06
kylo1303: Dzieki za pomoc

Zaraz tam pozmieniam.
2 cze 00:06
Trivial:
Po pierwsze, double jest typem prymitywnym, więc nie może mieć metod (przynajmniej w javie). Po
drugie, double jest typem liczbowym, a nie łańcuchem znaków, więc substring raczej nie
zadziała. Będziesz musiał użyć obiektów opakowujących typy prymitywne, w tym wypadku Double.
String s = (new Double(3.14)).toString().substring(0,2);
System.out.println(s);
2 cze 01:32
kylo1303: Heh, dzieki. Zaraz to wyprobuje, ale do tego poziomu to jeszcze mi troche brakuje

W sumie to sam nie wiem czy bede kontyunowal jave czy nie przerzuce sie na C++ zeby tam stawiac
pierwsze kroki. Na razie chce poznac mniej wiecej o co w tej bajce chodzi.
2 cze 02:22