Metoda uzmienniania stałej
maciaz: Rozwiąż równanie różniczkowe: y'' − 2y' + y = exlnx
Wyznacznik główny wychodzi mi 0... Jak w takim przypadku policzyć stałe C1 i C2?
19 maj 15:07
19 maj 15:08
maciaz: Tylko szczerze to nie bardzo wiem jak rozwiązać równanie jednorodne dla równania drugiego
rzędu. Póki co, to tylko metoda uzmienniania stałej(z wykładnikami: głównym, dla C'1, dla
C'2) i przewidywań...
Mój tok:
r2 − 2r +1 = 0
r0 = 1
yj = c1*ex+C2*ex
Układ równań:
C1(x)*ex + c2(x)*ex=0
C'1(x)*(ex)'+C'2(x)*(ex)'=exlnx
I wykładniki:
| ex ex |
Wg = | ex ex | = 0
Co trochę uniemożliwia wyliczenie C1 i C2
19 maj 15:27
Krzysiek: bo źle wyznaczasz rozw. równania jednorodnego r0 =1 ale jest krotności 2
więc: yj =c1 ex +c2 xex
19 maj 17:27