Ojciec, syn i dziadek
Exss: Oblicz ile lat ma obecnie syn, ile lat ma jego ojciec, a ile dziadek, jeżeli wiadomo, że połowa
wieku ojca równa się 14 sumy lat dziadka i syna, że 5 lat temu ojciec miał o 35 lat
mniej niż dziadek i syn razem oraz że za 3 lata dziadek będzie miał o 7 lat więcej niż ojciec
i syn razem.
Prosiłbym o napisanie układu równań. Już nawet znając odpowiedź i zmieniając wzory mi nie
wychodzi. Wiem jaki będzie pierwszy wzór: 12x={1}{4}(y+z). Gdzie x − wiek ojca, y − wiek
syna, z − wiek dziadka.
19 maj 13:59
Aga1.: Pierwsze równanie dobrze.
Pięć lat temu
x−5,
y−5,
z−5
odpowiednio wiek ojca, syn, dziadka
x−5+35=y−5+z−5
Za trzy lata
x+3,
y+3,
z+3
odpowiednio wiek ojca, syna i dziadka.
x+3+y+3+7=z+3
19 maj 14:08