Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego podstawą jest
miki: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego podstawą jest romb o
przekątnych długości 12 cm i 16 cm a przekątna ściany bocznej ma długość 22 cm
19 maj 13:51
Basia:
skoro d
1=12 i d
2=16 ⇒ a
2 = (
d12)
2+(
d22)
2 = 6
2+8
2 = 36+64 = 100 ⇒ a=10
| | d1*d2 | | 12*16 | |
skoro d1=12 i d2=16 ⇒ Pp=Prombu = |
| = |
| = 96 |
| | 2 | | 2 | |
masz a i przekątną ściany bocznej
policz H z tw.Pitagorasa (ściany boczne są prostokątami)
P
s = P
jednej ściany bocznej = a*h
P
c = 2*P
p + 4*P
s
19 maj 14:10