Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego podstawą jest
miki: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego podstawą jest romb o
przekątnych długości 12 cm i 16 cm a przekątna ściany bocznej ma długość 22 cm
19 maj 13:51
picia:
zrob rysunek. narysuj tez sama podstawe.
z tw Pitagorasa policz dlugosc boku podstawy.potem z tw Pitagorasa oblicz wysokosc
graniastoslupa
19 maj 14:01
Aga1.: Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym dzieląc się wzajemnie na połowy.
Długość boku rombu a wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa
a
2=6
2+8
2
a=
Wysokość graniastosłupa
h
2=22
2−a
2
P
c=2P
p+4*a*h
dokończ
19 maj 14:04