układ równań
Ania: Potrafi ktoś zrobić taki układ równań?
12b
2 + [ (3200−a) razy
12 ]
2 = a
2
b
2 + a
2 = 3200
2
Mnie nie chce nic sensownego wyjść

z góry dzięki
19 maj 13:36
Ania: Nie mam, to powyżej to podszyw...
19 maj 13:41
Ania: Pomoże ktoś?
19 maj 13:55
POKÓJ: pierwsze równanie :
| 1 | | 1 | |
| b2 + |
| (3200−a)2 = a2 // przemnażam przez dwa oraz wyznacza b2 |
| 2 | | 4 | |
wstawiam to do drugiego równania :
| | 1 | |
2a2 − |
| (3200−a)2 + a2 = 32002 |
| | 2 | |
po przekształceniach dochodzę do postaci :
a
2 + 1280a − 6144000
czyli ze wzorów Viet'a mam :
a
1 + a
2 = −1280
a
1 * a
2 = 6144000
czyli :
a
1 = 1920 ⇒ b = 2560 v b = −2560
a
2 = −3200 ⇒ b = 0
19 maj 14:15
Basia:
12b
2+[
12(3200−a)]
2 = a
2
b
2 = 3200
2−a
2
12b
2+
14(3200−a)
2 = a
2 /*4
2b
2 + (3200−a)
2 = 4a
2
2(3200
2−a
2) + (3200−a)
2 = 4a
2
2*3200
2 − 2a
2 + 3200
2−2*3200a + a
2 − 4a
2 = 0
−5a
2 − 2*3200a + 3*3200
2 = 0
Δ = 4*3200
2 +60*3200
2 = 64*3200
2 = (8*3200)
2
√Δ = 8*3200
| | 2*3200−8*3200 | | −6*3200 | |
a1 = |
| = |
| = 6*320 = 1920 |
| | −10 | | −10 | |
| | 2*3200+8*3200 | | 10*3200 | |
a1 = |
| = |
| = −3200 |
| | −10 | | −10 | |
19 maj 14:21