FIZYKA
V.Abel: Wiem, że jest to forum matematyczne, więc na pewno wiele osób zna się na fizyce. Bardzo bym
prosił o pomoc, przykładowy sposób rozwiązania. Chociaż jednego zadania. Z góry dziękuję

1) Obl. natężenie prądu, który popłynie przez obwód zawierający ogniwo o sile
elektromotorycznej 10V i oporze wew 1, jeżeli dołączymy opór zew. 10.
2) Za pomocą elektrycznej grzałki zagotowano wodę o masie 0,5 kg w czasie 5 min. Temp
początkowa wody wynosiła 12st. Znamionowa moc grzałki 750W. Obl sprawność grzałki (ciepło
właściwe wody 4,18*1000 J/(kg*K))
3)Mamy dwie identyczne grzałki. Za pomocą jednej grzałki doprowadzamy do wrzenia pewną ilość
wody w czasie 5min. Ile czasu potrzeba, aby (pomijając straty) doprowadzić do wrzenia tą samą
ilość wody za pomocą dwóch grzałek połączonych:
a) szeregowo;
b) równolegle
19 maj 13:08
V.Abel: ICSP jak bym wiedział jeszcze jak (

), to chętnie
19 maj 13:47
V.Abel: Czytam.Przydałoby się jeszcze jakieś "ludzkie" wytłumaczenie.
Pomożecie?
19 maj 13:50
Basiek: 3) równolegle
b) t
1=5min t
2=5min
W
1=W
2=W
3 W=Pt
W
2=t(P
1+P
2)
| W | |
t= |
| (W się skraca, t do góry...) |
| Wt1+Wt2 | |
| 25 | |
t= |
| =2,5 min  |
| 10 | |
19 maj 14:02
V.Abel: Basiek, dzięki

A jakaś propozycja na 1 i 2 ?. Naprawdę ważne.
19 maj 14:06
Basiek: 
Hm, ja nie wiem, nienawidzę tego działu.

To jest zadanie niemal identyczne jak w moim
zeszycie, więc go wygrzebałam i zmieniłam dane

A reszta... ja po prostu współczuję
19 maj 14:07
Basiek: O, a pierwsze, to chyba będzie ten wzór (tu pisze
Ważne)
| nE | |
I= |
| , w tym przypadku n=1 |
| R+nr | |
19 maj 14:13
19 maj 14:14
Hary:
19 maj 14:16
Basiek: Drugie:
W=ΔQ=mc
w*ΔT
ΔT=100−12=88K
W=0,5*4,18*1000*88=183920J
I wzór na sprawność...
| Wuż | |
n= |
| =cośtamcośtam  |
| Qwł | |
19 maj 14:21
Basiek: Aaaa, nie widziałam wcześniej tej danej.

Świetnie. Do drugiego:
P=750W
W=Pt= 62,5J = Q
wł
I coś jest gdzieś źle, tylko musisz znaleźć błąd.

19 maj 14:44
V.Abel: Basia, jesteś świetna, dzięki wielkie.

(jak coś jest gdzieś źle, to ogarnę

) Raz jeszcze
dziękuję Ci bardzo
19 maj 15:06
Basiek: Nie ma za co

Powodzenia z fizyką
19 maj 15:08