całkiiiii
Ala: masz: p = i3 + 1 (lub p = 10 − i3) q = i4 + 1 (lub q = 10 − i4) gdzie i3, i4 do odczytania z
numeru indeksu − trzecia, czwarta cyfra
wyznacz: a) ∫ xp ln qxdx,
b) ∫ px dx / √x2 + q.
19 maj 12:35
Basia: no to podaj wartości i3 i i4
19 maj 12:39
Ala: ahhh faktycznie. p=9, q=3
19 maj 12:44
Basia:
jeżeli i
3 = 8 i i
4=2 (bo nie jestem pewna) to
możesz mieć: (p=9 lub p=2) i (q=3 lub q=8)
ostatecznie masz cztery możliwości
1. p=9 i q=3
2. p=9 i q=8
3. p=2 i q=3
4. p=2 i q=8
1.
J=∫x
9ln(3x) dx
przez części
| | 1 | | 1 | |
f(x) = ln(3x) f'(x) = |
| *3 = |
| |
| | 3x | | x | |
| | x10*ln(3x) | | x10 | |
J = |
| − ∫ |
| dx = |
| | 10 | | 10x | |
| x10*ln(3x) | | 1 | |
| − |
| ∫x9 dx = |
| 10 | | 10 | |
| x10*ln(3x) | | 1 | | x10 | |
| − |
| * |
| = |
| 10 | | 10 | | 10 | |
| x10 | | 1 | |
| *[ ln(3x) − |
| ] + C |
| 10 | | 10 | |
przez podstawienie
t = x
2+3
dt = 2x dx
| | dt | | 1 | | 1 | |
J = 9∫ |
| * |
| = 9∫ |
| dt = 9√t+C = 9√x2+3{dt} |
| | 2 | | √t | | 2√t | |
pozostałe przypadki (jeżeli naprawdę są − bo tylko się domyślam) robisz podobnie, a właściwie
identycznie
19 maj 12:58
Basia:
prawdę mówiąc, jeżeli można założyć, że p,q>0 to policzyłabym te całki nie podstawiając
nic za p i q
tak samo jak te dwie konkretne i dopiero potem do wyników podstawiała wartości za p i za q
19 maj 14:00