ciagi
radek: Ania przeczytala ksiazke science−fiction ktora miala 572 strony. Ania kazdego dnia
czytala o taka sama liczbe stron wiecej, niz w dniu poprzednim. Ile dni Ania czytala te
ksiazke, jezeli wiadomo ze w trzecim dniu przeczytala 28 stron, a w ostatnim 68?
wydawac by sie moglo na pierwszy rzut oka ze to ciag geometryczny bedzie. jednak to
bedzie arytmetyczny ciag. we wzorze na sume ciagu arytmetycznego brakuje mi jednak
roznicy, pierwszego wyrazu, no i ilosci wyrazow

recznie sobie policzylem ze bedzie to 12 dni, bo ania przeczytala kolejno
20,24,
28,32,40,44,48,52,56,60,64,
68
26 kwi 11:58
tim: Już prawie mam.. ale znak mi się nie zgadza...
26 kwi 12:11
tim: Mam
26 kwi 12:15
radek:
26 kwi 12:16
tim: Układamy układ równań:
a
n = a
1 + (n − 1)r
Podstawiamy to co mamy:
68 = a
1 + (n − 1)r
Dalej mamy trzy niewiadome.
ZAUWAŻ! a
3 = 28,
więc a
1 = a
3 − 2r,
a
1 = 28 − 2r
Podstawiamy a
1.
68 = 28 − 2r + (n − 1)r
Mamy układ równań z dwiema niewiadomymi.
| | 572 | |
Wyznaczamy z pierwszego n = |
| |
| | 48 − r | |
Podstawiamy do drugiego.
| | 572 | |
68 = 28 − 2r + ( |
| − 1)r |
| | 48 − r | |
| | 572r | |
40 + 2r = |
| − r |
| | 48 − r | |
| | 572r | |
40 + 3r = |
| Mnożymy obustronnie przez 48 − r |
| | 48 − r | |
1920 − 40r + 144r − 3r
2 = 572r
−3r
2 − 468 + 1920 = 0 Dalej równanie kwadratowe i wychodzi
r = 4

Wyznaczamy a
1 i liczbę dni z wzoru sumy

Proste?
26 kwi 12:19
tim: r ∈ dodatnie

, gdyż codziennie czytała o ileś więcej
26 kwi 12:20
radek: wow jestes wielki tim

wszystko jasne dzieki
26 kwi 12:21
tim: Wystarczy prosty układ równań i zależność, że a
1 = 28 − 2r
26 kwi 12:22
radek: wlasnie porbowalem podobnie szukac ukladu rownan ale widac ze musze pocwiczyc jeszzce
26 kwi 12:24
tim: A która klasa, ja II GIM.
26 kwi 12:28
radek: jak bedziesz w liceum to mozesz smialo doktorat pisac

, ja do matury to licze juz za
18 dni
26 kwi 12:32
tim: 
Nie przesadzajmy... To jeszcze do majówki dawaj bo kilka dni przed to radzę
odpuścić, żeby się nie dobić stresem
26 kwi 12:33
radek: ok dzieki za pomoc, jeszcze dzis cos napisze bo rozwiazuje arkusz i napewno bedzie jakis
problem
26 kwi 12:36