pilne
Alicja: Dana jest funkcja
f(x, y) =x3 + qy2 − px2 / y2 lub g(x, y) =
√px2 + py
oraz dwa punkty S = (0, p) i Q = (p, q). Dla danej funkcji wyznacz i narysuj:
a) Dziedzinę funkcji.
b) Izokwanty przechodzące przez dane punkty.
c) Gradienty w danych punktach.
d) Czy i który z tych punktów jest punktem stacjonarnym funkcji. Uza−
sadnij odpowiedź.
19 maj 12:21
Basia:
| | px2 | |
1. f(x,y) = x3+qy2− |
| tak napisałaś; a czy tak ma być ? |
| | y2 | |
2. dziedzina: mianownik ≠0; wyrażenie podpierwiastkowe ≥0
(tu już trzeba rozważyć różne przypadki w zależności od p, o ile to p nie jest w dalszej części
zadania opisane)
zrób najpierw to; podaj wyniki
19 maj 12:48
Ala: w 1. całość dzielona przez y2, nie umialam tego zapisac.
p=9, q=3
19 maj 12:55