pochodne
Ala: Dane s¡ dwie funkcje
f(x) = px2 oraz g(x) = x − q .
Wyznacz funkcje I(x) oraz F(x), które s¡ odpowiednio iloczynem i ilorazem
danych funkcji f(x) i g(x). Nazwij uzyskane funkcje i wyznacz ich pochodne.
Dla każdej z funkcji I(x) oraz F(x):
a) Wyznacz (jeśli istnieje) przedział w którym funkcja rośnie coraz szybciej.
b) Przedstaw charakterystykę monotoniczności tej funkcji.
d) Sprawdź czy i jakie punkty ekstremalne ma ta funkcja.
c) Przedstaw charakterystykę monotoniczności funkcji na przedziale [1, 3].
Podaj największą i najmniejszą wartość funkcji na tym przedziale. Dla jakich
argumentów s ąone osiągnięte?
19 maj 11:06
Basia:
przecież to proste funkcje
L(x) = px
2(x−q) = px
3 − pqx
2
i badasz je jak każde inne rozważając cztery przypadki
1. p,q≥0
2. p>0 q<0
3. p<0 q≥0
4. p,q<0
przypadku p=0 nie ma sensu rozważać, bo dla p=0 obie funkcje są stałe L(x)=F(x)=0
19 maj 11:38
Arek: źle basia, nie wprowadzaj ludzi w błąd..
19 maj 11:50
Ala: czyli jak to w koncu ma byc?
19 maj 12:31
Basia: Znów jakiś idiota próbuje robić zamieszanie
19 maj 12:41