...
Hania =): Proszę o pomoc.!:(
Z punktu odległego od drzewa o 10m zmierzono kąty wzniesienia podstawy korony drzewa i
wierzchołka korony, otrzymując:
α=45 stopnie
β=70 stopni
Oblicz wysokość korony i wysokość drzewa.
26 kwi 11:56
dpelczar: juz robie
26 kwi 12:18
dpelczar:

tg45
0 = 1
Y = 10m
tg70
0 = 2,7475
| | 10+x | | 10 | | x | | x | |
2,7475 = |
| = |
| + |
| = 1+ |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
17.475 = x
wysokość korony drzewa to 17 m i 47.5 cm
H
drzewa = x+y = 10 + 17,745 = 27,745 m a to jest 27 m i 47.5 cm
26 kwi 12:28
Hania =): Dziekuuje

*
26 kwi 12:35
Mickej : fajne drzewo widać potencjał artysty
26 kwi 12:36
Hania =): heheeee
26 kwi 12:42
26 kwi 13:04