szeregi
luki: ∑ n=1 {n2 2n}{n!} korzystamy z d. alemberta moje pytanie:
czy an+1 :n2 powstaniie (n+1)2 a z 2n bedzie 2n+1
∑ n=1 {(n!)}3{2n2}
an+1 czy tu mianownik 2 do potegi n2 powstanie z niego 2(n+1)2 ?
18 maj 23:33
Krzysiek: tak, wyznaczając an+1 w miejsce 'n' wstawiasz 'n+1
18 maj 23:35
Bezimienny:
2n+1
2(n+1)2
i n! −> (n+1)!
18 maj 23:38
luki: | | (n+1)3*2n | |
ok , a czy koncówka bedzie taka : |
| |
| | 2 | |
20 maj 15:35
Krzysiek: | | 2(n+1) | |
nie, będzie taka: |
| |
| | n2 | |
20 maj 15:37
Godzio:
| (n + 1)2 * 2n * 2 | | n! | |
| * |
| = ... |
| n! * (n + 1) | | n2 * 2n | |
Raczej coś innego wyjdzie
20 maj 15:39
21 maj 12:50