jak to zrobić?
mycha: wyznacz ciąg geometryczny wiedząc, że a2 = 9 i a9 = 1/3
18 maj 20:35
picia: nie masz bledu?
18 maj 20:42
mycha: zamiast a9 jest a5 właśnie
18 maj 20:46
picia:
18 maj 20:49
mycha: a jak to dalej zrobić bo chyba nie rozumiem
18 maj 20:56
picia: no podstawiasz tylko i masz q
dalej sobie poradzisz?wiesz jak wyznaczyc a
1?
18 maj 20:59
mala2: | | | | 1 | | 1 | | 1 | |
q3 = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 27 | |
18 maj 20:59
mala2:
a1 * q = a2
a2 * q = a3
18 maj 21:01
mycha: a
=q
3 *

?
18 maj 21:03
mycha: a
1 = q
3 *

?
18 maj 21:04
picia: nie wiem o co chodzi...
18 maj 21:05
18 maj 21:07
mycha: totalnie zgłupiałam
a1 = 27?
18 maj 21:08
picia: tak, a a3?
18 maj 21:10
mycha:
a4
a3 = ______
q
18 maj 21:13
picia: ale nie masz a4 przeciez..
a2*q=a3
18 maj 21:14
mycha: czyli
a
3
a
4 = ______

?
q
18 maj 21:16
picia: nie. dajmy np taki ciag gemetryczny 2,4,8,16,32... ile jest q?
18 maj 21:19
mycha: q= 4/2 = 2
18 maj 21:23
picia: no i si.
to teraz zobacz sobie jak np policzyc trzeci wyraz. a2*q= moze tak byc? a mozna tez np
a1*q2= ? ile to wychodzi w jednym i drugim przypadku?
18 maj 21:25
18 maj 21:28
mycha: a2*q= 3
18 maj 21:31
picia: do tego "głównego" zadania to ok. juz to rozumiesz?masz kilka sposobow na obliczenie q czy
ktoregos wyrazy ciagu. podalem Ci wyzej przyklad jak mozna policz a3.
18 maj 21:34
mycha: no już rozumiem, mam nadzieję
18 maj 21:46
picia: porob sobie kilka prostych przykladow na poczatek zeby sobie zobaczyc jak to wyglada
18 maj 21:48
mycha: dzięki za pomoc
18 maj 21:49
picia:
18 maj 21:55