mam problem z tego typu zadaniami. pomóżcie mi!!
pomocy: Ania postanowiła codziennie uprawiać aerobik. Ustaliła, że pierwszego dnia będzie ćwiczyła 15
minut, a każdego następnego dnia czas uprawiania aerobiku będzie zwiększać o 5 minut.
a) Którego dnia Ania będzie ćwiczyła 1,5 godziny?
b) Ile kcal w sumie spali Ania od dnia pierwszego do dnia obliczonego w podpunkcie a),
jeżeli średnio w czasie 1 godziny aerobiku spala się 300 kcal?
18 maj 20:17
picia: a1=15 r= 5 an=90 podstaw do wzoru na an i wylicz n
18 maj 20:34
pomocy: 90 = 15 + (n−1)5
90=15+ 5n −5
80=5n
n=16
dobrze?
18 maj 21:06
picia: tak

wiesz jak zrobic b)?
18 maj 21:09
mycha: 1 h = 300kcal
1,5 = 450kcal?
18 maj 21:10
picia: nie, ona w 16 dniu cwiczyla przez 1,5 h. musisz policzyc ile czasu w ciagu 16 dni cwiczyla.
18 maj 21:13
mycha: dobrze czy trzeba wg wzoru jakiegos?
18 maj 21:13
picia: no źle.musisz policzyc Sume tych 16. czyli policz S16
18 maj 21:17
mycha: to chyba mi sprawę komplikuje. możesz mnie naprowadzić jakoś?
18 maj 21:18
picia: hmm..juz nie wiem jak bardziej naprowadzic

podstawiasz do wzoru na sume i Ci wyjdzie ile
minut cwiczyla przez 16 dni.
18 maj 21:20
mycha: moje odpowiedzi sa chwile po Twojej odp i dlatego tak to wychodzi

zaraz spróbuje napisac i
mi sprawdzisz
18 maj 21:25
mycha: a1 + a16
S16 = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *n
2
18 maj 21:28
picia: no to podstaw

wszystkie dane masz.
18 maj 21:30
picia: acha to robie z Toba dwa zadania

18 maj 21:31
mycha: a powiedz mi jeszcze jak obliczyć a16 bo teraz to wzoru na podstawy nie moge znaleźć
18 maj 21:32
mycha: no robisz robisz ale już padam ze zmęczenia i nawet prostych rzeczy nie czaje
18 maj 21:33
picia: haha

przeciez a
16 masz dane..
18 maj 21:35
mycha: a16 = 300?
18 maj 21:37
picia: a skad to... przeciez liczylas ze 16 dnia bedzie cwiczyc 90 minut..czyli a16=90
18 maj 21:40
mycha: 15 + 90
S16 = −−−−−−−−−−−−−−−−− * 16 = 840
2
18 maj 21:43
picia: 
co teraz?
18 maj 21:44
mycha: 840 * 300 = 252000?
18 maj 21:50
picia: nieeee...przeciez w ciagu 1h ona spala 300kcal a Ty policzylas ze w sumie to jest 840
minut
18 maj 21:57
mycha: czyli druga wersja o której myslałam:
840 / 60 = 14 godzin
14 * 300 = 4200 kcal
18 maj 21:59
picia: no nareszcie
18 maj 21:59
mycha: no, teraz to proste zadanie się wydaje

dziękuję
18 maj 22:02
picia:
18 maj 22:04