prosze o pomoc!!!1
ewa: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2m2x4+(m−3)x−1przez
dwumian x−1 jest równa 2
18 maj 19:52
picia: za x=1 i przyrownaj do 2. czyli W(1)=2
18 maj 19:59
ewa: nie bardzo rozumiem
18 maj 20:09
picia: czyli bedzie tak
2m2*14+(m−3)*1−1=2 i oblicz m
18 maj 20:13
alisa: wyszło mi 2m2−m=6 i jak mam to teraz policzyć
18 maj 20:17
picia: zmienilas nick? źle Ci wyszło. powinno wyjsc 2m2+m=6,
przenosisz 6 na druga strone i liczysz Δ, m1 i m2
18 maj 20:20
alisa: ahaa no tak dzieki bardzo za pomoc
18 maj 20:22