Więc tak dla wszyskich (to w mianowniku) jest równe 11.
Teraz szukamy sumy, która najczęściej występuje.
1,1
1,2 2,1
1,3 2,2 3,1
1,4 2,3 3,2 4,1
1,5 2,4 3,3 4,2 5,1
1,6 2,5 3,4 4,3 5,2 6,1 <−− Najczęściej występujący wynik to 7
2,6 3,5 4,4 5,3 6,2
3,6 4,5 5,4 6,3
4,6 5,5 6,4
5,6 6,5
6,6
| 1 | ||
A − suma = 2, |A| = 1, P(A) = | ; | |
| 36 |
| 2 | ||
B − suma = 3, |B| = 2, P(B) = | ; | |
| 36 |
| 3 | ||
C − suma = 4, |C| = 3, P(C) = | ; | |
| 36 |
| 4 | ||
D − suma = 5, |D| = 4, P(D) = | ; | |
| 36 |
| 5 | ||
E − suma = 6, |E| = 5, P(E) = | ; | |
| 36 |
| 6 | ||
F − suma = 7, |F| = 6, P(F) = | ; | |
| 36 |
| 5 | ||
G − suma = 8, |G| = 5, P(G) = | ; | |
| 36 |
| 4 | ||
H − suma = 9, |H| = 4, P(H) = | ; | |
| 36 |
| 3 | ||
J − suma = 10, |J| = 3, P(J) = | ; | |
| 36 |
| 2 | ||
K − suma = 11, |K| = 2, P(K) = | ; | |
| 36 |
| 1 | ||
L − suma = 12, |A| = 1, P(L) = | ; | |
| 36 |
. Tak "na chłopski" rozum.