Wyznacz cos kąta,jaki tworzy najdłuższa krawędź boczna ostr. z płaszczyzną podst
Patrycja: Kto mi pomoże rozwiązać? Prosze o szybką pomoc.
Ostrosłup czworokątny, którego podstawą jest kwadrat o boku 4, ma dwie przyległe ściany
boczne prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Pozostałe dwie ściany boczne są nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Wyznacz cosinus kąta, jaki tworzy najdłuższa
krawędź boczna ostrosłupa z płaszczyzną podstawy.
26 kwi 11:44
Patrycja: Dlaczego nikt nie chce mi pomoc
26 kwi 12:21
@Basia: Pomogę. Rysuję to trochę potrwa.
26 kwi 12:26
Patrycja: Dziekuje bardzo

czekam
26 kwi 12:28
dpelczar: widze ze basia wzięła sie za robot wiec sie nie wtrącam
26 kwi 12:29
Patrycja: Jak idzie?
26 kwi 13:02
Eta:

cos
β = ?
z ΔABW mamy: b=
4 bo trójkat jest prostokatny i równoramienny
to IBWI=k = 4
√2 −−−−− bo jest przekatną kwadratu o boku 4
podobnie w ΔAEW IWEI = 4
√2 −
ponad to IBEI = 4
√2 −−− też przekątna podstawy,
więc ΔBEW −−− jest trójkatem równobocznym ,
bo: IBEI = BWI = IEWI
zatem kąty ΔBEW mają miary po 60
o
więc cos β= cos6o
o =
12
odp:
cosβ= 12
26 kwi 13:06
tim: Eta
26 kwi 13:06
tim: Mamcia przyszła <gu, gu>
26 kwi 13:08
Eta: Witaj Timuś
26 kwi 13:08
@Basia:

Niebieskie kropki to katy proste
Szukany kąt to fioletowa kropka
Wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa są tr.prostokatnymi
w tr.BAO kąt BAO jest prosty ⇒ wysokość tego tr. to AO
w.tr.BCO kąt BCO jest prosty ⇒ wysokość tego tr. to CO
kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy to kąt nachylenia wysokości tej ściany do jej
rzutu prostopadłego na pł.podstawy
w tym wypadku ten kąt pokrywa się z kątem nachylenia krawędzi AO (i CO) do AD (i DC)
stąd: kąty oznaczone czerwoną kropką mają po 45
o
stąd:
OD = AD = 4
BD jest przekatną kwadratu
BD=4√2
| | OD | | 4 | | 1 | | √2 | |
tgα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | BD | | 4√2 | | √2 | | 2 | |
√2*sinα = cosα
sin
2α + cos
2α = 1
cos2α2 + cos
2α = 1 /*2
cos
2α + 2cos
2α = 2
3cos
2α = 2
| | √2 | | √6 | |
cosα = √23 = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
26 kwi 13:10
tim: Muszę przyznać, że @BASI rozwiązanie jest poprawne (kiedyś rozw.)
26 kwi 13:10
Patrycja: hmm... w odpowiedziach jest
√6/3
Nie rozumiem
26 kwi 13:12
Patrycja: Basia Dziekuje tak się zgadza
26 kwi 13:13
Eta: Fakt

.... pomyliłam się

sorryy
Spadam na spacer
26 kwi 13:16
@Basia: Eto na Twoim rysunku najdłuższą krawędzią jest CW a nie BW
26 kwi 13:17
@Basia: I tak mi wyszło Patrycjo. Patrz wyżej. Długo to trwało, bo dwa razy rysowałam. Pierwszy
rysunek był zły.
26 kwi 13:18
Patrycja: Dziekuje bardzo za pomoc, ale prawde mowiac to i tak zabardzo nie czaje tego zadania
26 kwi 13:35
@Basia: Napisz czego nie rozumiesz
26 kwi 13:43
Patrycja:
sinα 1 Skąd to się wzieło... dlaczego tak?
=
cosα √2
sin2α + cos2α = 1 To też nie wiem dlaczego tu jest
cos2α2 + cos2α = 1 /*2
26 kwi 13:48
Patrycja: Już doszłam do tego...

Jeszcze raz dzieki za pomoc
26 kwi 14:05
Patrycja: sinα 1 Tylko powiedzcie mi dlaczego 1/√2 skąd to?
=
cosα √2
26 kwi 14:17
Patrycja: hmmm
26 kwi 14:49
26 kwi 14:54