wektory
Rovni: Wyznacz wierzchołki trójkata, znając środki jego boków :
S1=(5/2;5/2) S2=(4;0) S3=(7/2;3/2)
26 kwi 11:31
@Basia: Podpowiadam.
Są co najmniej dwa sposoby. Oba opiszę
26 kwi 11:33
Rovni: Fajnie by było
26 kwi 11:34
tim: A ja chciałe m
26 kwi 11:39
@Basia: sposób 1
A(x
a,y
a)
B(x
b,y
b)
C(x
c,y
c)
wierzchołki trójkąta
S
1 − środek AB
S
2 − środek BC
S
3 − środek AC
x
a + x
b = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
b + x
c = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
a+x
c = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ równań
analogicznie dla y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób 2
pr.AC || pr.S
1S
2 i przechodzi przez S
3
piszemy równanie prostej S
1S
2
potem równanie prostej do niej równoległej (takie same wsp.kierunkowe a)
b wyznaczamy na podstawie tego, że współrzędne S
3 spełniają równanie pr.AC
dla pozostałych analogicznie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób 1, moim zdaniem prostszy
26 kwi 11:40
tim: @Basiu, wg mnie również prostszy, ale jak rozw (na sprawdzianie) to duuuużo czasu szło na
takie zadanie.
26 kwi 11:41
@Basia: metodą dodawania stronami te układy szybko można rozwiązać
xa + xb = 5
xb + xc = 8 /*(−1)
xa+xc = 7
xa + xb = 5
− xb − xc = − 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
xa − xc = −3
xa+ xc = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2xa = 4
xa = 2
2+xb = 5
xb=3
2+xc = 7
xc=5
26 kwi 11:47
Rovni: dzieki
26 kwi 12:30