26 kwi 08:46
@Basia: ad1.
tr.ASB to tr.równoboczny o boku a=5
P1 to pole wycinka kołowego dla α=60 + pole odcinka kołowego dla α=60 =
2*pole wycinka − pole tr.ASB
to powinno Ci już wystarczyć
26 kwi 08:56
@Basia: ad2.
jeżeli dobrze odczytuję rysunek to r nie oznacza promienia koła, ale r jest równe
promieniowi koła wpisanego w ten trójkąt
czyli
R = 13a
r = 13h = 13*a√32
i to też już powinno Ci wystarczyć
a jeśli nie to pytaj dalej
26 kwi 09:02
26 kwi 09:02
@Basia: Ale które konkretnie ? 2008/2009 i potem co dalej?
26 kwi 09:12
tim: Tzn wybierasz rok, potem w tabelce (ostatniej kolumnie) pod II GIMNAZJUM wybierasz
zadania konkursowe (są 3 etapy0
26 kwi 09:14
@Basia: Patrzę na I. Łatwe nie są.
26 kwi 09:15
@Basia: Paradoksalnie te z II i III wydają mi się łatwiejsze. Ale może to tylko na pierwszy rzut
oka.
26 kwi 09:20
@Basia: A próbowałeś najpierw porozwiązywać zadania przygotowawcze ?
26 kwi 09:23
tim: Tak, ale i tak beznadziejne.
26 kwi 09:25
@Basia: To co ? podpowiadać ?
26 kwi 09:27
tim: Tzn nie.. narazie nie

Jakby co to napiszę.
26 kwi 09:27
tim: Ok ja lecę do kościoła

Do później.
26 kwi 09:28