20 maj 19:33
20 maj 19:34
MnQ: czyli ten deltoid to dwa trojkaty prostokatne zlaczone przeciwprostokatnymi, przekatna,
ktora jest tez przeciwprostokatna tych trojkatow ma dlugosc 10
| \
| \10
8| \
|-------\ ←liczymy ten kąt
6
cosx = 6/10
jezeli wiesz jak wyglada deltoid, to wiesz, ze 2 przekatna bedzie tworzyc trojkat
rownoramienny z bokami o dlugosci 6, i 8, skupmy sie na 6
zastosujmy twierdzenie cosinusow (druga przekatna nazwijmy k)
k2 = 2x 36 - 2x36cosx
k2 = 72 - 72 x 6/10
k = √288/10
k = 24√5/10
obwod (6+8)x2
pole = 1/2 x 10 x 24√5/10
20 maj 19:57