długości podstaw trapezu
Ambryll: oblicz długości podstaw trapezu równoramiennego o polu powierzchni równym 8√2 w którym
przekątna jest trzy razy dłuższa od wysokości, a ramię ma długość 4
18 maj 19:39
Eta:

a, b −−− długości podstaw trapezu
| | a−b | | a+b | |
wiadome ,że x= |
| , y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Z tw. Pitagorasa w ΔAEC
| | a+b | |
y2= 9h2−h2 ⇒ y= |
| = 2√2*h |
| | 2 | |
z treści zadania 2
√2h
2= 8
√2 ⇒
h= 2
| | a+b | |
to |
| = 2√2*h ⇒ a+b= 8√2 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔEBC x
2= 4
2−h
2 ⇒ x
2= 12
| | a−b | |
x= |
| = 2√3 to: a−b= 4√3 |
| | 2 | |
Rozwiąż układ równań: a+b= 8
√2
i a−b= 4
√3
dokończ...........
18 maj 21:46
hwdtel:
| ⎧ | a=4√3 + 2√2 | |
| ⎩ | b=4√3 − 2√2 |
|
18 maj 22:11