Wyznaczyć układy fundamentalne i rozwiązania ogólne podanych równań różniczkowyc
student_x: Wyznaczyć układy fundamentalne i rozwiązania ogólne podanych równań różniczkowych:
b) y'''+y''+y'=0
i) y(8)+y(7)+y(6)=0
b) z układu fundamentalnego wychodzą: λ1=0, λ2=−1/2+1/2√3i, λ3=−1/2−1/2√3i
Nie jestem jednak pewien, czy dobrze utworzyłem postać ogólną:
y(t)=C1+C2e−1/2tcos(1/2√3)+C3e−1/2tsin(1/2√3)
i) Tutaj układ fundamentalny wygląda następująco:
W(λ)=λ6(λ+1)2
A więc czy postać ogólna wygląda tak:
y(t)=C1+tC2+t2C3+t3C4+t4C5+t5C6+C7et+tC8et ?
Za pomoc z góry dziękuję!
18 maj 19:37
Krzysiek: b) w cos i sin brakuje jeszcze 't'
i) λ6 (λ2 +λ+1) więc taki sam przypadek jak w b) (z tymi wartościami zespolonymi)
więc dla λ=0 o krotności 6 dobrze rozpisałeś
18 maj 19:50
student_x: Rzeczywiście w b) zjadłem 't'

A co do i), to właśnie zauważyłem, że źle wklepałem tutaj przykład. W poprawnej wersji jest to:
y
(8)+2y
(7)+y
(6)=0
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź!
18 maj 20:00
Krzysiek: to jeżeli λ=−1 (k=2)
to y=c
1 e
−t +tc
2 e
−t + (to co napisałeś odnośnie gdy λ=0 )
poza tym na
http://www.wolframalpha.com/ możesz sprawdzać Sobie odpowiedzi
18 maj 20:07