W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 cm i 8 cm. Przekątna pros
karo: W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 cm i 8 cm. Przekątna prostopadłościanu
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α= 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
tego prostopadłościanu.
18 maj 19:17
picia:

d−przekatna podstawy(oblicz z tw Pitagorasa)
h−wysokosc prostopadloscianu
α to ten kat co ma 60
o
18 maj 19:22
karo: a mógłbym prosić o rozwiązanie bo za bardzo tego twierdzenia nie rozumiem będę bardzo wdzięczny
18 maj 22:33
Mila: d2=62+82
18 maj 22:50
karo: jaki wam wyszedł wynik bo mi wyszedł 100 z góry wielkie dzięki za rozwiązanie zadania
19 maj 08:22
picia:
a jakim cudem 100? jeden bok ma 6, drugi 8 a trzeci 100?
19 maj 10:03
konrad92: d2=100
d=√100
d=10
19 maj 11:37
konrad92: tg600=h10
√3=h10
h=10√3
Pc=2Pp+Pb
Pc=2*6*8+(6+6+8+8)*10√3=92+280√3
V=Pp*h
V=48*10√3=480√3
sprawdzi ktoś czy dobrze?
19 maj 11:58
picia: objetosc ok ale pole mi sie nie zgadza
19 maj 12:06
konrad92: a jakie masz pole?
19 maj 12:12
picia: 96+280√3
19 maj 12:13
konrad92: zgadza się mój błąd
19 maj 12:15
konrad92:
19 maj 12:15
picia: no to @karo juz ma cale rozwiazane
19 maj 12:16
konrad92: na to wychodzi
19 maj 12:20