matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
Arek:
Rozwiąż równanie.
x+3
=2x
x−2
18 maj 19:03
picia:
w czym problem?
18 maj 19:07
PuRXUTM:
zał: x≠2 mnożysz obustronnie razy (x−2) x+3=2x(x−2) x+3=2x
2
−4x 2x
2
−5x−3=0 Δ=25−4(−6)=25+24=49
5−7
1
x
1
=
=−
4
2
5+7
x
2
=
=3
4
oba miejsca zerowe należą do dziedziny ( D=R\{2} ) więc
x+3
1
=2x dla x=3 lub x=−
x−2
2
18 maj 23:07