Oblicz pole rombu
Genevive: Oblicz pole rombu ABCD jeśli:
a) długość jednego boku wynosi 4 a kąt BAD wynosi 30 stopni
b) długość jednego boku wynosi 4 a długość jednej przekątnej wynosi 4
√3
Proszę o pomoc
18 maj 18:45
Basia:
ad.a
α=30
P = a2*sinα
ad.b
z tw.cosinusów
(4√3)2 = 42+42−2*4*4*cosβ
48 = 16+16 − 32cosβ
32cosβ = −16
cosβ= −12 ⇒ β=150 ⇒ α=30
czyli to jest ten sam romb, co w podpunkcie (a)
18 maj 18:51
Genevive: dzięki
18 maj 19:16
Basia:
oj błąd w (b)
| | √3 | |
cosβ= −12 ⇒ β=120 ⇒ α=60 ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | |
i wzór na pole jak w (a)
18 maj 19:17
Gustlik: ad b) Można tak: z Pitagorasa wyznaczyć połowę drugiej przekątnej, oznaczmy to x:
4
2=(2
√3)
2+x
2
16=12+x
2
x
2=4
x=2
f=2x=4
19 maj 02:25