Pilne bardzo proszę o pomoc ;)
ewa: Wyznacz współczynniki a,b i c funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c, wiedząc, ze f(0)=2 oraz
f(x)>0⇔x∊(−∞;1)u(3;∞),f(x)<0⇔x∊(1;3)
18 maj 18:41
Basia:
f(0) = a*0
2+b*0+c = 2
z tego masz, że c = ............... policz
z drugiego warunku wynika, że:
1. a>0
2. x
1 = 1 i x
2 = 3
stąd
czyli
3 =
ca
podstaw za c i wylicz a
podstaw za a i wylicz b
18 maj 18:46
ewa: | | c | |
a skąd się wzięło x1*x2=3= |
| |
| | a | |
18 maj 18:52
Basia: z wzorów Viete'a
jeżeli nie przerabialiście możesz zrobić inaczej
masz już c=2 czyli
f(x) = ax2+bx+2
i teraz
f(1)=0
f(3)=0
a*12+b*1+2=0
a*32+b*3+2=0
i rozwiązujesz układ równań
18 maj 18:56
ewa: czy wynik wyjdzie w ułamku
18 maj 19:11
Basia: tak
18 maj 19:12
ewa: no to dzieki za pomoc
18 maj 19:13