matematykaszkolna.pl
Jaka książka najlepsza? Pepsi2092: Witam! Chciałbym sam zacząć naukę pochodnych, granic itd Jaką książkę polecacie, żeby było dużo przykładów i ładnie wszystko wyjaśnione. Analiza matematyczna w zadaniach Krysicki Włodarski to dobra książka czy macie coś lepszego ? emotka
18 maj 18:30
Krzysiek: Jak dla mnie ta książka na początek jest bardzo dobra,ponieważ jak później się przekonasz jest ona łatwa. W Skoczylasie pojawiają się przykłady trudniejsze, gdzie trzeba pomyśleć (tak mi się przynajmniej wydaje, nie pamiętam już dokładnie ) ps: 'sam zacząć naukę granic, pochodnych itd ' emotka
18 maj 18:36
Basia: Do ćwiczeń bardzo dobra ale trochę za mało wprowadzenia teoretycznego. Jeżeli chcesz zrozumieć co to jest granica i pochodna, dowiedzieć się jakie prawda i twierdzenia nimi rządzą, a nie tylko nauczyć się mechanicznego rozwiązywania zadań, postaraj się o stare podręczniki do algebry z klas I (kresy), II i III (te, które obowiązywały jeszcze w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku). Są do kupienia w antykwariatach internetowych. Autorki I i II to Aniela Erenfeucht i Olga Stande. Nazwiska autora III nie pamiętam.
18 maj 18:42
Pepsi2092: ok dzięki wielkie emotka pozdrawiam emotka
18 maj 20:11
Pepsi2092: Basia jak jesteś i możesz zerknąć to potwierdź czy to te książki o których wyżej pisałaś emotka Będę bardzo wdzięczny emotka http://allegro.pl/algebra-1-ehrenpfeucht-stande-i2348023924.html http://allegro.pl/algebra-2-stande-ehrenfucht-i2347621752.html
18 maj 21:02
Eta: Podręcznik do kl.III o którym wspomniała Basia autor Stefan Straszewicz emotka
18 maj 21:06
Eta: I te dla kl.I i kl. II , które podałeś w w/w linkach
18 maj 21:07
Krzysiek: Jak chcesz teorię to polecam 'Rachunek różniczkowy i całkowy' Leja Dla mnie najlepsza książka do analizy w bardzo zrozumiały sposób napisana.
18 maj 21:08
Pepsi2092: ok wielkie dzięki Eta emotka Bo własnie znalazłem starszy post i właśnie tam wspomniałaś że masz te książki w swojej biblioteczce także dziękuję bardzo za potwierdzenie emotka emotka
18 maj 21:10
Pepsi2092: Również dzięki bardzo Krzysiek emotka Będę musiał coś wybrać , ale postaram się kupić te trzy części tych autorów co napisała Basia i Eta i działam emotka Chociaż tą trzecią najtrudniej znaleźć emotka
18 maj 21:13
Eta: Polecam również : "Matematyka dla studiów technicznych " autor Eustachy Tarnawski(wyd. 1972r) Może znajdziesz w antykwariatach internetowych.
18 maj 21:15
Bezimienny: http://www.matematyka.pl/17166.htm słyszałem że to jest dobre
18 maj 21:16
Eta: Hmm emotka W/g mnie niezbyt zrozumiała jak dla początkujących .
18 maj 21:19
Pepsi2092: Tą ostatnią bardzo cięzko znaleźć emotka I coś takiego znalazłem ale to chyba nie ta http://allegro.pl/matematyka-stefan-straszewicz-iii-lo-i2277227786.html . Jak możesz to luknij jeszcze Eta i już głowy dzisiaj nie zawracam emotka
18 maj 21:22
Eta: Dokładnie ta emotka ( lub może też być dla kl III i IV LO i T ) tego samego autora Powodzenia emotka emotka
18 maj 21:32
Pepsi2092: Jeszcze raz dziękuję bardzo i jak tylko mi przyślą książki biorę się do pracy emotka Znając życie będę Was jeszcze męczył tutaj na forum jak czegoś nie będę rozumiał, ale postaram się nie być aż tak bardzo nachalny i męczący emotka Pozdrawiam emotka emotkaemotka
18 maj 21:39
Rafaman: A kojarzycie może książki do startu z teorią z analizy matematycznej/algebry z geometrią analityczną /logiką(do logiki zbiór zadań proszę emotka )?Najlepiej jak będzie miała dość dobrze wyłożoną teorię tak by uczeń po szkole średniej i zdanej matmie rozszerzonej dał radę( przy założeniu że nie wychodził poza program narzucony przez CKE i robił zbiory A.Kiełbasy )/Jak ktoś wyżej wspomniał tak by rozumieć dobrze temat i nie rozwiązywać zadań mechanicznie,byle by była łatwo dostępna Zbiory Gewerta/Krysickiego mogę robić, ale najpierw muszę poznać teorie.
18 maj 22:07
Rafaman: Z chwilą gdy skończyłem szkołę z mniej więcej ogarniętym programem rozszerzonym kupiłem Fichtenholza tylko, że on raczej jak na nasz Polski program jest od połowy 1 roku studiów matematycznych możliwy do ogarnięcia.Książka bardzo fajnie napisana,szczegółowa,ale dużo tam rzeczy/pojęć z którymi absolwenci większości polskich szkół nie mają do czynienia i raczej kiepsko pokrywa się z naszm programem.
18 maj 22:08
Rafaman: o co ten flame
18 maj 22:26
Jack: już nie ma
Rafaman: Jezu temu o co chodziło że tak na mnie najechał. Nikomu nic nie zrobiłem.
Jack: wczoraj kolega wybił szybę na wystawie sklepowej, gdy wracał do domu... Szyba też mu nic nie zrobiła. Shit happens...
18 maj 22:28
Maslanek:
18 maj 22:28
Rafaman: Rozumiem.
18 maj 22:29
Haw: A ja polecam raczej zbiór zadań do ćwiczeń, natomiast do nauki − jak najbardziej kursy E−TRAPEZ Pana Sebastiana (chyba) Karczyńskiego. Zgoda, gość trochę się rozwodzi nad pierdołami typu wzór na funkcję kwadratową, ale opracowuje wszystko dokładnie. Z drugiej strony po jego materiały sięgają debile (w tym ja), więc trzeba wyjątkowo łopatologicznie tłumaczyć. Generalnie to w ten sposób zaliczyłem matematykę na studiach na 4,5 (I semestr). Jego kursy są do kupienia na allegro i na jego oficjalnej stronie. Są to rzecz jasna lekcje video.
18 maj 23:16
Gustlik: Pepsi, Basia i Eta mają rację, ja mam do dziś te książki, bo sam się z nich uczyłem i po prostu je sobie zostawiłem. Na początek − bardzo dobre. Zresztą jak wszystkie stare podręczniki. Wprawdzie zero kolorowych obrazków i fotek, ale dużo dobrze opracowanej wiedzy.
19 maj 20:29
Kalyah: Odsprzedałby pan na allegro te książki ?
19 maj 21:02
Eta: Mogę Ci wysłać gratisowo emotka
19 maj 21:06
Kalyah: Takiej potrzeby nie ma haha. Zapałce za książki z przyjemnością. Ewentualnie jak nie chcecie kasy to przelejcie moje pieniądze na akcje charytatywne np tą Bila i Mirandy Gates. Można prosić o jakiś namiar na priv jeżeli mówisz serio ? Pewnie masz na innym forum konto czy coś gdzie są wiadomości prywatne.
19 maj 21:16
19 maj 21:23
Eta: Witaj Basiu emotka emotka
19 maj 21:25
Kalyah: Ok dziękuje emotka
19 maj 21:25
Basia: Witaj Eto emotka Panie A.E. i O.S oraz pan St.St. chyba byliby zachwyceni reklamą jaką im robimy. Niestety p.A.E. i p.St.St. już nie żyją, ale może uśmiechają się do nas gdzieś tam na górze. emotka
19 maj 21:35
eldokanawolno: czyli plus te 2 części algebry Aniela Erenfeucht i Olga Stande jeszcze ta książka Stefana Straszewicza ? bo chce to jakos skompletowac mam gewert skoczylas / w stankiewicz / krysicki włodarski i ruszyć z robotą co by było jakoś z górki pisze samych autorow bo pewnie są wam znani pozdrawiam emotka i tutaj mam pytanie czy jeśli przerobię daną część materiału to czy jest możliwość , że się z nią nie spotkam na studiach technicznych ?
19 maj 21:44
Basia: A.E o O.S to klasa I i II liceum St.St to klasa III liceum St.St. jest kontynuacją poprzednich; stanowią komplet
19 maj 23:52
Basia: możesz się nie spotkać jedynie z logiką i algebrą zbiorów z resztą na studiach technicznych spotkasz się na 100%
19 maj 23:53
20 maj 12:12