Jaka książka najlepsza?
Pepsi2092: Witam! Chciałbym sam zacząć naukę pochodnych, granic itd Jaką książkę polecacie, żeby było
dużo przykładów i ładnie wszystko wyjaśnione. Analiza matematyczna w zadaniach
Krysicki Włodarski to dobra książka czy macie coś lepszego ?
18 maj 18:30
Krzysiek: Jak dla mnie ta książka na początek jest bardzo dobra,ponieważ jak później się przekonasz
jest ona łatwa. W Skoczylasie pojawiają się przykłady trudniejsze, gdzie trzeba pomyśleć (tak
mi się przynajmniej wydaje, nie pamiętam już dokładnie )
ps: 'sam zacząć naukę granic, pochodnych itd '
18 maj 18:36
Basia: Do ćwiczeń bardzo dobra ale trochę za mało wprowadzenia teoretycznego. Jeżeli chcesz zrozumieć
co to jest granica i pochodna, dowiedzieć się jakie prawda i twierdzenia nimi rządzą, a nie
tylko nauczyć się mechanicznego rozwiązywania zadań, postaraj się o stare podręczniki do
algebry z klas I (kresy), II i III (te, które obowiązywały jeszcze w latach siedemdziesiątych
ubiegłego wieku). Są do kupienia w antykwariatach internetowych. Autorki I i II to Aniela
Erenfeucht i Olga Stande. Nazwiska autora III nie pamiętam.
18 maj 18:42
Pepsi2092: ok dzięki wielkie

pozdrawiam
18 maj 20:11
18 maj 21:02
Eta:
Podręcznik do kl.III o którym wspomniała
Basia
autor Stefan Straszewicz
18 maj 21:06
Eta:
I te dla kl.I i kl. II , które podałeś w w/w linkach
18 maj 21:07
Krzysiek: Jak chcesz teorię to polecam 'Rachunek różniczkowy i całkowy' Leja
Dla mnie najlepsza książka do analizy w bardzo zrozumiały sposób napisana.
18 maj 21:08
Pepsi2092: ok wielkie dzięki
Eta 
Bo własnie znalazłem starszy post i właśnie tam wspomniałaś że
masz te książki w swojej biblioteczce także dziękuję bardzo za potwierdzenie
18 maj 21:10
Pepsi2092: Również dzięki bardzo
Krzysiek 
Będę musiał coś wybrać , ale postaram się kupić te trzy
części tych autorów co napisała
Basia i
Eta i działam

Chociaż tą trzecią
najtrudniej znaleźć
18 maj 21:13
Eta:
Polecam również : "Matematyka dla studiów technicznych " autor Eustachy Tarnawski(wyd. 1972r)
Może znajdziesz w antykwariatach internetowych.
18 maj 21:15
18 maj 21:16
Eta:
Hmm

W/g mnie niezbyt zrozumiała jak dla początkujących .
18 maj 21:19
18 maj 21:22
Eta:
Dokładnie ta

( lub może też być dla kl III i IV LO i T ) tego samego autora
Powodzenia
18 maj 21:32
18 maj 21:39
Rafaman: A kojarzycie może książki do startu z teorią z analizy matematycznej/algebry z geometrią
analityczną /logiką(do logiki zbiór zadań proszę

)?Najlepiej jak będzie miała dość dobrze
wyłożoną teorię tak by uczeń po szkole średniej i zdanej matmie rozszerzonej dał radę( przy
założeniu że nie wychodził poza program narzucony przez CKE i robił zbiory A.Kiełbasy

)/Jak
ktoś wyżej wspomniał tak by rozumieć dobrze temat i nie rozwiązywać zadań mechanicznie,byle by
była łatwo dostępna

Zbiory Gewerta/Krysickiego mogę robić, ale najpierw muszę poznać
teorie.
18 maj 22:07
Rafaman: Z chwilą gdy skończyłem szkołę z mniej więcej ogarniętym programem rozszerzonym kupiłem
Fichtenholza tylko, że on raczej jak na nasz Polski program jest od połowy 1 roku studiów
matematycznych możliwy do ogarnięcia.Książka bardzo fajnie napisana,szczegółowa,ale dużo tam
rzeczy/pojęć z którymi absolwenci większości polskich szkół nie mają do czynienia i raczej
kiepsko pokrywa się z naszm programem.
18 maj 22:08
Rafaman: o co ten flame
18 maj 22:26
Jack:
już nie ma
Rafaman: Jezu temu o co chodziło że tak na mnie najechał. Nikomu nic nie zrobiłem.
Jack:
wczoraj kolega wybił szybę na wystawie sklepowej, gdy wracał do domu... Szyba też mu nic nie
zrobiła. Shit happens...
18 maj 22:28
Maslanek:
18 maj 22:28
Rafaman: Rozumiem.
18 maj 22:29
Haw: A ja polecam raczej zbiór zadań do ćwiczeń, natomiast do nauki − jak najbardziej kursy E−TRAPEZ
Pana Sebastiana (chyba) Karczyńskiego. Zgoda, gość trochę się rozwodzi nad pierdołami typu
wzór na funkcję kwadratową, ale opracowuje wszystko dokładnie. Z drugiej strony po jego
materiały sięgają debile (w tym ja), więc trzeba wyjątkowo łopatologicznie tłumaczyć.
Generalnie to w ten sposób zaliczyłem matematykę na studiach na 4,5 (I semestr). Jego kursy są
do kupienia na allegro i na jego oficjalnej stronie. Są to rzecz jasna lekcje video.
18 maj 23:16
Gustlik: Pepsi, Basia i Eta mają rację, ja mam do dziś te książki, bo sam się z nich uczyłem i
po prostu je sobie zostawiłem. Na początek − bardzo dobre. Zresztą jak wszystkie stare
podręczniki. Wprawdzie zero kolorowych obrazków i fotek, ale dużo dobrze opracowanej wiedzy.
19 maj 20:29
Kalyah: Odsprzedałby pan na allegro te książki

?
19 maj 21:02
Eta:
Mogę Ci wysłać gratisowo
19 maj 21:06
Kalyah: Takiej potrzeby nie ma haha.
Zapałce za książki z przyjemnością. Ewentualnie jak nie chcecie kasy to przelejcie moje
pieniądze na akcje charytatywne np tą Bila i Mirandy Gates. Można prosić o jakiś namiar na
priv jeżeli mówisz serio

? Pewnie masz na innym forum konto czy coś gdzie są wiadomości
prywatne.
19 maj 21:16
19 maj 21:23
Eta:
Witaj
Basiu
19 maj 21:25
Kalyah: Ok dziękuje
19 maj 21:25
Basia: Witaj
Eto 
Panie A.E. i O.S oraz pan St.St. chyba byliby zachwyceni reklamą jaką im robimy.
Niestety p.A.E. i p.St.St. już nie żyją, ale może uśmiechają się do nas gdzieś tam na górze.
19 maj 21:35
eldokanawolno: czyli plus te 2 części algebry Aniela Erenfeucht i Olga Stande jeszcze ta książka Stefana
Straszewicza ?
bo chce to jakos skompletowac mam gewert skoczylas / w stankiewicz / krysicki włodarski i
ruszyć z robotą co by było jakoś z górki
pisze samych autorow bo pewnie są wam znani pozdrawiam

i tutaj mam pytanie czy jeśli przerobię daną część materiału to czy jest możliwość , że się z
nią nie spotkam na studiach technicznych ?
19 maj 21:44
Basia:
A.E o O.S to klasa I i II liceum
St.St to klasa III liceum
St.St. jest kontynuacją poprzednich; stanowią komplet
19 maj 23:52
Basia: możesz się nie spotkać jedynie z logiką i algebrą zbiorów
z resztą na studiach technicznych spotkasz się na 100%
19 maj 23:53
20 maj 12:12