Planimetria
Kamil: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 12. Środkowe trójkąta przecinają się w
punkcie P. Oblicz długość środkowej opuszczonej na przeciwprostokątną oraz dł. odcinków, na
które punkt P dzieli tą środkową.
18 maj 17:43
mala2: lol
18 maj 17:45
Kamil: spadaj z tym lol
już mam
18 maj 17:45
Kamil: Nie rozumiem? Nie podszywaj się pode mnie Kamil...
18 maj 17:46
Kamil: Odświeżam. Wie ktoś może?
18 maj 17:56
Kamil: Odświeżam.
18 maj 18:35
Mila: Kamil, wczoraj zrobiłam podobne zadanie. Szukaj.
18 maj 22:13
Kamil: Nie ma.
18 maj 22:37
Mila: No to rysuję.
18 maj 22:37
Mila:

Środkowe Δ przecinaja się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 1:2.
Środkowa opuszczona z kąta prostego jest równa połowie przeciwprostokątnej (
zapamietaj ).
CO=6
6:3=2
|CP|=2*2=4
|PO|=2
18 maj 22:45
Kamil: Czemu 2*2 = 4?
18 maj 22:46
Mila: CP=2x
PO=1x
x− wspólna miara.
18 maj 22:47
Kamil: a fakt, bo to w stosunku 2:1. Dzięki, ale czemu PC 2x a PO 1x? nie może być odwrotnie?
18 maj 22:51
Mila: Dłużżżższa część od wierzchołka.
18 maj 22:53
Kamil: Okej, dzięki.
18 maj 22:54
Mila:
18 maj 22:55
mala2: mala2 to mój nick, ale wpis nie jest mój. Kolejny raz ktoś się podszywa.
19 maj 00:56
picia: nie przejmuj sie. nie pierwszy raz to sie zdarza.za tydzien ma byc wprowadzona rejestracja
nickow.
19 maj 00:58