prawdopodobieństwo
mala2: Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a)otrzymamy sumę oczek mniejszą od 3,
b) otrzymamy co najmniej jedną jedynkę,
c) otrzymamy sumę większą od 3,
d) jaka wartość sumy oczek ma największe prawdopodobieństwo?
18 maj 17:12
18 maj 17:39
mala2: już mam
18 maj 17:44
mala2: "już mam" to nie mój wpis. Czekam na pomoc.
18 maj 20:12
mala2: d) 7
Tyle, że to ma być metoda probabilistyczna.
18 maj 20:52
Mila: Ω=6*6=36
Najlepiej wypisz wszystkie zdarzenia elementarne:
a) suma oczek mniejsza od 3 − czyli 2
A={(1,1)} jedno zdarzenie el. sprzyjające
b) B={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6)(2,1)(3,1)(4,1)(5,1)(6,1)}
|B|=11
P(B)=?...
c) oblicz ile jest przypadków sumy mniejszej lub równej 3− to będzie zdarzenie przeciwne,
napisz to sprawdzę
18 maj 22:27