Jakie będzie ograniczenie całki
Lavanos: Mam sobie całkę
∫∫D(x2+y2)
ograniczoną na obszarze
D= {(x,y): (x−a)2+y2≤a2}
Jakie będzie ograniczenie tych całek i dlaczego?
18 maj 17:00
Bezimienny:

wiec jak zmieniaja sie x i y?
18 maj 17:04
Lavanos: Szczerze mówiąc nie widzę tego...
18 maj 17:18
Krzysiek: zamień na współrzędne biegunowe
x=rcosφ
y=rsinφ
φ∊[−π/2 , π/2]
zakres dla promienia wyliczysz wstawiając x,y do równania koła
18 maj 17:23
Basia:
niby proste, ale
1. a może być ujemne
2. jeżeli dla a>0 napiszesz x∊<0;2a> y∊<−a; a> to będzie kwadrat a nie koło
więc jak zmienia się y ? y=√a2−(x−a)2 to tylko półkole powyżej osi OX
ponieważ jednak f(x,y) = f(x,−y) można przyjąć jak sądzę, że to będą
2* 0∫√a2−(x−a)2[ 0∫2a (x2+y2) dx] dy
przypadek a<0 należy rozważyć podobnie
poza tym wolałabym, żeby ktoś to sprawdził
18 maj 17:23
Bezimienny: wyznacz y z (x−a)2+y2 = a2
18 maj 17:25